Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arménie přivítala rozhodnutí českého parlamentu o genocidě Arménů

Vlajka Arménie
Vlajka Arménie
Foto: Pixabay

Praha/Jerevan - Sněmovna v úterý odsoudila "genocidu Arménů a dalších národnostních a náboženských menšin na území Osmanské říše v období první světové války". Rozhodnutí českého parlamentu dnes uvítal Jerevan.

Prezident Miloš Zeman v úterý odsoudil genocidu Arménů jako "jedno z nejhorších zvěrstev moderní doby" v dopisu arménskému duchovnímu představiteli v ČR Barseghovi Pilavčjanovi. K tématu se týž den vyjádřila i Poslanecká sněmovna.

"Arménie vítá přijetí rezoluce Poslanecké sněmovny českého parlamentu, který odsuzuje a uznává genocidu Arménů a další zločiny proti lidskosti," prohlásil arménský ministr zahraničí Edvard Nalbandjan.

"Rezoluce Poslanecké sněmovny, spolu s prohlášeními prezidenta Miloše Zemana odsuzujícími genocidu Arménů, je cenným příspěvkem České republiky ke vznešenému úkolu odvrácení genocidy a zločinů proti lidskosti," dodal.

Vyvražďování Arménů v Osmanské říší padlo v roce 1915 za oběť až 1,5 milionu lidí. Podle Turecka ale nešlo o záměrnou akci Osmanské říše, nýbrž o projev občanské války, jejímiž oběťmi byli i Turci.

Témata:  Arménie genocida Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy