Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schäuble volá pro tvrdém postoji EU při jednáních o brexitu. Nechceme oslabit zbytek Evropy, říká

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Berlín - Německý ministr financí Wolfgang Schäuble se v rozhovoru poskytnutém dnešnímu vydání deníků mediální skupiny Funke pustil do Británie. Londýn podle něj musí pochopit, že nemůže mít po brexitu lepší postavení než zbylých sedmadvacet zemí EU.

"Británie nesmí mít po odchodu žádné výhody, které nebudou mít zbylé země. Nic není zadarmo. To musí Britové pochopit," uvedl Schäuble v rozhovoru. Londýn vyzval, aby dodržel všechny své finanční závazky. "Nechceme Británii oslabit. Ale nechceme oslabit ani zbytek Evropy," dodal konzervativní politik.

Ministr financí ve vládě kancléřky Angely Merkelové zároveň odmítl, aby se po brexitu zvýšily platby Německa do rozpočtu EU. "Peníze v rozpočtu musí stačit, musí se zkrátka vynakládat hospodárněji než doposud," řekl.

Evropské peníze by se podle něj měly napříště využívat především na takové projekty, které by Evropu posílily. Věci, z nichž by profitoval jen jeden členský stát, by si měl každý financovat sám.

Vrcholní představitelé 27 zemí Evropské unie dnes na summitu v Bruselu potvrdí svůj společný přístup k vyjednávání s Británií o jejím odchodu z bloku.

Summit potvrdí mírně upravený text politických vodítek, který před měsícem předložil předseda Evropské rady Donald Tusk. Základem jednání v první fázi je snaha minimalizovat nejistoty pro lidi, především potřeba zajistit práva občanů zemí EU v Británii a naopak.

Dohodnout bude také nutné finanční vyrovnání, kdy unie čeká, že Londýn dodrží všechny své závazky, které na sebe dosud jako člen unie vzal. Materiál zmiňuje také význam vyřešení otázky hranice mezi britským Severním Irskem a Irskou republikou.

Až poté, co na podzim či v zimě premiéři a prezidenti usoudí, že v těchto věcech nastal dostatečný pokrok, bude možné jednat o novém uspořádání vzájemných vztahů. Kromě významné obchodní problematiky také o důležité spolupráci v oblastech jako je bezpečnost či obrana.

Po dnešním summitu vypracuje Evropská komise návrh konkrétních směrnic pro vyjednávací tým EU vedený bývalým eurokomisařem Michelem Barnierem. Ten čeká, že samotná jednání začnou až přibližně v polovině června, tedy po britských parlamentních volbách. Británie by se měla mimo unii ocitnout na jaře roku 2019.

Témata:  Wolfgang Schäuble Brexit EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy