Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je možné se probudit v průběhu operace? Žena prožila na sále noční můru

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Většina pacientů, které čeká nějaké operace, má větší strach z narkózy než ze zákroku samotného. Děsivá je pro mnohé představa, že se z narkózy už neprobudí – a nebo že se naopak probudí příliš brzy. Britka Sarah Thomasová popisuje svůj otřesný zážitek, kdy se probrala přímo na operačním sále.

Třiadvacetiletá Britka z Londýna absolvovala poměrně rutinní odstranění mandlí. To, co se stalo na sále, ale tak běžné rozhodně nebylo. Problém nastal ve chvíli, kdy na ženu přestala působit anestetika.

Sarah tvrdí, že byla doslova v „těžké agónii, když se uprostřed své operace probrala". Pro server Daily Mail vysvětluje, že byla natolik paralyzována bolestí, že na své utrpení nebyla schopna upozornit lékaře.

„První věc, kterou jsem cítila, byla bolest na pravé straně krku, kde jsem byla ošetřována laserem. Byla jsem v těžké agónii a bolest byla všechno, co jsem cítila,“ vzpomíná na otřesné chvíle žena. „Slyšela jsem laser a šum, jak se pracovníci pohybovali všude kolem. Vzhledem k bolesti jsem věděla, kde jsem a že jsem se probudila.“

„V hlavě jsem křičela a snažila jsem se pohnout, ale nebyl žádný způsob, jak bych naznačila, že jsem vzhůru,“ vysvětluje. Tělem hýbat nemohla a její oči byly zavřené, takže personál nemohl poznat, že se něco děje.

Následovalo trýznivých 15 minut, než Sarah slyšela sestru říkat: „Myslím, že se probudila.“ A o 30 sekund později už znovu spala. To se stalo v roce 2013, o své zkušenosti ale žena promluvila až o tři roky později. Doslova uvedla, že se její noční můra stala skutečností.

Po zákroku musela opustit práci v kadeřnickém salonu, protože trpí posttraumatickou stresovou a těžkými záchvaty paniky. Částečně jí pomohli odborníci, přesto má ale dodnes problémy se spánkem a často se jí ve snech vrací vzpomínky na tuto traumatickou událost.

„Vzpomínám si na pocit, že jsem uvězněna ve svém vlastním těle, a na bolest,‘ říká. „Jindy sním, že jsem zpátky na operačním sále, ale dívám se na sebe z ptačí perspektivy.“

Před touto operací už podstoupila několik zákroků, a když jí lékaři řekli, že půjde o rutinní zákrok, neměla strach. Vše bylo nejprve v pořádku a anestetika působila. Přístroj, který měl pípáním upozornit, kdyby klesla hladina anestetika, se však porouchal, a tak nikdo na sále nevěděl, že se Sarah začala probouzet. Řekla, že anestezioložka za ní potom přišla a ptala se, jestli se skutečně probudila nebo jestli se jí to zdálo.

Po operaci jí prý bylo dobře, takže se vrátila domů a dokonce si dala jídlo z KFC. „Mozek je inteligentní a zablokoval trauma,“ vysvětluje. Pak se ale objevily problémy se spánkem a nemoci. Začaly přicházet záchvaty paniky a vzpomínky na operaci. Po odchodu z práce dokonce skončila na antidepresivech.

Sarah proto požádala, aby byla její operace prověřena a potvrdilo se, že kvůli poruše přístroje anestetikum vyprchalo příliš brzy. Od té doby dostala jako náhradu 22 tisíc liber (700 tisíc korun). Za to je prý sice vděčná, dodala ale, že „žádné množství peněz nemůže kompenzovat to, čím si prošla“.

Podle lékařů jsou takové případy neobvyklé, přesto se ale asi v jednom z 19 tisíc případů pacient při operaci probudí.

Témata:  operace zdraví Velká Británie lékaři

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy