Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navalnyj po útoku žíravinou ztratil 80 procent zraku v oku

Ruská policie, ilustrační fotografie
Ruská policie, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ABCNews

Moskva - Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj dočasně ztratil 80 procent zraku v jednom oku po čtvrtečním útoku. Neznámí pachatelé mu v Moskvě polili obličej brilantovou zelení, která se v Rusku používá jako antiseptikum.

Navalnyj uvedl, že podle lékařské diagnózy utrpěl středně těžké chemické popáleniny pravého oka. "Lékařka je přesvědčená, že se nejednalo pouze o roztok zeleně. Byla to jasná směs žíraviny. V tuto chvíli oko z 80 procent nevidí," řekl politik.

V pondělí se objevil videozáznam útoku na Navalného, na kterém uživatelé na internetu identifikovali útočníka jako člena provládní skupiny SERB Alexandra Petrunka. Vedení skupiny toto tvrzení odmítlo.

Skupina SERB je známá pokusy zničit památné místo vraždy kritika Kremlu Borise Němcova nebo snahami vyvolat provokace na protestech proti konfliktu na Ukrajině.

Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy Petrunko v září 2016 polil močí vystavené snímky amerického fotografa, které prý urážely rodinné hodnoty a nabádaly k pedofilii. Skupina roztok zeleně proti opozičním aktivistům použila v minulosti údajně několikrát.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko policie Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy