Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EK odmítla zrušit bezvízový styk se Spojenými státy a Kanadou

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Evropský parlament už před časem vyzval Evropskou komisi, aby znovuzavedla vízové povinnosti pro občany USA a Kanady. Komise však dnes bezvízový styk odmítla zrušit.

Europarlament argumentoval tím, že oba státy víza po občanech některých členských zemí EU požadují. Komise je ale proti, své rozhodnutí zdůvodnila tím, že učinila pokrok v řešení sporu, a zavedení vízové povinnosti by tak bylo kontraproduktivní.

USA požadují víza po občanech pěti členských zemí EU, které nesplňují požadavky stanovené pro zavedení bezvízového styku. Jde Bulharsko, Rumunsko, Polsko, Kypr a Chorvatsko. Ottawa brání ve vstupu bez víza do země určitým skupinám občanů Bulharska a Rumunska.

Komise podle dnešního prohlášení kvůli vízům "znovu navázala kontakty s novou americkou administrativou". Kanada zrušila víza pro některé skupiny občanů Rumunska a Bulharska v pondělí a zavázala se zrušit vízová omezení úplně od prvního prosince, uvedla EK.

„Dialog s našimi strategickými partnery je tím správným způsobem, jak se posunout vpřed. Jsme na dobré cestě," uvedl na tiskové konferenci eurokomisař pro otázky vnitra Dimitris Avramopulos.

Témata:  Evropská komise (EK) víza USA Kanada EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy