Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát si vybral novou zemi, tamní obyvatele už láká do svých řad

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Nové Dillí - Islámský stát věnuje velkou pozornost incidentům, které se odehrávají v Indii, zejména v Džammú a Kašmíru, aby je mohl použít k přilákání více sympatizantů. Předpokládá se, že nejméně 75 Indů odešlo bojovat za IS do Sýrie, Iráku a Afghánistánu, včetně Indů, kteří pocházejí z jiných zemích. Když USA 13. dubna shodily „matku všech bomb" na jeskyně v Nangarháru, podle údajů bylo mezi 96 zabitými teroristy asi 13 Indů. V samotné Indii operuje asi sedm buněk IS, ale žádná z nich zatím neuskutečnila významný teroristický útok.

Islámský stát se soustředí na šíření incidentů, které mají dokládat údajné utlačování menšin vládou, píší Hinduistan Times. Těmito incidenty je např. zatčení tří podezřelých členů IS Uttarpradéšskou policí  během zásahu zahrnujících několika států 20. dubna či sedmiletý vězeňský trest udělený zvláštním soudem v Dillí dvěma mladým mužům z Džammú a Kašmíru a Maháráštra za jejich spojení s IS.

IS se snaží využít napětí mezi vládou a obyvateli Kašmíru. Povedlo se mu rozšířit video, které ukazovalo indickou armádu používající kašmírského muže na přivázaného na přední kapotě náklaďáku jako lidský štít proti kamenům. Jeden aktivní podporovatel IS z Indie napsal následující slova: „Udržujte Kašmír ve svých (modlitbách), útisk je opravdu intenzivní! Mladiství jsou na tvářích biti holemi a zabíjeni (polyteistickými) indickými silami. "

Většina příspěvků v chatových skupinách navštěvovaných jihoasijskými příznivci IS  je věnována sdílení džihádistické propagandy skupiny (zobrazujících především boje v Sýrii a Iráku) nebo diskuzím o verších v Koránu a islámských konceptech. Podle zpravodajských služeb se ale v poslední době zvedla vlna příspěvků referujících o vývoji v Indii, které mohou být použity k radikalizaci mladých Indů.

Amarnath Amarasingam, vedoucí výzkumný pracovník Institutu pro strategický dialog v Londýně, tvrdí, že je chybné vidět tyto fóra a chatové skupiny pouze jako pasivní prostředí, kde se mladí jednotlivci radikalizují. Podle něj tito jedinci, kteří se často cítí odstrčení, na nich získávají hluboký pocit sounáležitosti a smyslu pro bratrství. „Takže to není tolik o tom, že Islámský stát používá toto prostředí k radikalizaci a náboru, ačkoli i to se děje, ale o tom, že tito jedinci najdou v těchto prostředích „domov" a je těžké se odtrhnout od tohoto pouta, i když je to jen online.“

 Amarasingam se domnívá, že bojovníci z jižní Asie jsou méně aktivní online než jejich západní protějšky. Přesto se i oni výrazně věnují šíření džihádistického obsahu. "Zdá se, že se snaží velice tvrdě přivést džihádismus v jižní Asie do zorného pole ostatních, kteří jsou většinou posedlí událostmi na Středním východě. Proto, často uvidíte příspěvky o Kašmíru a tak dále“, říká Amarasingam a dodává, že není jisté, ačkoliv je to pravděpodobné, zda tvůrci takového obsahu jsou podporovatelé IS z Bangladéše a Indie. „Je často těžké říci, odkud pochází určitý jedinec, soudě tak striktně pouze podle online obsahu,“ tvrdí.

Úřady v Indii pracují tvrdě na tom, aby získaly přístup k účtům a skupinám provozovaným džihádisty na službách, jako je Telegram. Setkávají se s několika obtížnými skutečnostmi, předně na právo na svobodu projevu a soukromí, a též s tím, že většina těchto služeb sídlí na Západě mimo jurisdikci domácích zákonů. Navíc, pokud se jím podaří zrušit chatovou skupinu navštěvovanou džihádisty, tak ta je ihned nahrazena jinou.

FBI nabídla Indii pomoc se sdílením „zašifrovaných dat“ získaných z sociálních médií a internetu, které se týkají osob podezřelých z terorismu. Indická vláda a agentury si opakovaně stěžovaly americkým orgánům, že se jim nepodařilo získat včasné důkazy z „digitálního prostoru", protože velké  množství sociálních mediálních platforem sídlí v USA. Indická Národní vyšetřovací agentura (NIA) uvedla, že získávání digitálních důkazů může rychle pomoci v boji proti terorismu a radikalizaci. NIA se v několika případech už obrátila na USA, aby získala podrobnosti o podezřelých mladíků z jimi navštěvovaných webových stránek a emailů.

Indický ministr vnitra Rajnath Singh řekl v dubnu, že Indové se nemusí bát proniknutí IS do země. „Jestliže se několik mladíků radikalizuje jejich prostřednictvím, my máme taktéž protiradikalizační programy“, řekl. Podle jeho informací jen asi 80 mladíků bylo radikalizováno skupinou přes sociální média a internet, což je „zanedbatelné množství.“ Singh poukázal na to, že i muslimští duchovní v Indii naléhají na mladé, aby se nepřidávali k IS a nebyli ovlivněni jejich propagandou.

Proč se IS soustředí na Kašmír?

Kašmír je strategickým územím, o který spolu dlouhodobě zápasí Pákistán a Indie. V indické části Kašmíru žije značná část muslimů, z nichž někteří by se raději připojili k Pákistánu či učinili Kašmír nezávislou zemí. V posledních protestech někteří separatisté začali hlásat poněkud jiný cíl – vytvořit na území Kašmíru chalífát po vzoru Islámského státu. Tito militantní separatisté odmítají Pákistán, který podle nich není dostatečně muslimský.

Témata:  Indie Islámský stát

Aktuálně se děje

7. května 2024 12:10

Putin složil přísahu a stal se ruským prezidentem na dalších šest let

Jednasedmdesátiletý ruský prezident Vladimir Putin se v úterý v Kremlu oficiálně ujal dalšího šestiletého mandátu po březnovém vítězství ve volbách hlavy státu. O složení přísahy informoval předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy