Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CDU kancléřky Merkelové vyhrála volby ve Šlesvicko-Holštýnsku

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Kiel (Německo) - V dnešních zemských volbách v německé spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko podle odhadů zvítězila s 33 procenty Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Dosud vládnoucí sociální demokraté (SPD) spadli na zhruba 26 procent. Odhady zveřejněné německými televizemi předpokládají, že se do zemského sněmu dostane i pravicově populistická Alternativa pro Německo (AdF).

Podle odhadů televizí ARD a ZDF po uzavření volebních místností v 18:00 SELČ by měla CDU se svým zemským lídrem Danielem Güntherem získat 33 až 34 procenta hlasů. SPD dosavadního zemského premiéra Torstena Albiga ztratila několik procentních bodů a docílila s 26 až 27 procenta druhého nejhoršího výsledku v této spolkové zemi.

Na třetím místě se podle odhadů umístil dosavadní koaliční partner SPD Zelení se ziskem 12,5 až 13,5 procenta, následováni svobodnými demokraty (FDP) s 11,5 procenta hlasů. Pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) s odhadovaným ziskem 5,5 procenta překonala pětiprocentní hranici pro vstup do zemského sněmu.

Výsledky voleb jsou ranou pro sociálnědemokratického kandidáta na post spolkového kancléře Martina Schulze a naopak dodají vítr do plachet Merkelové, která se v září bude ucházet už o čtvrtý post kancléřky, napsala DPA.

Témata:  Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy