Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea se potýká s nečekaným problémem. Politici se chytili unikátního předvolebního tématu

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Příští úterý čekají Jižní Koreu prezidentské volby. Předvolební kampaň ovládlo nečekané téma - smog a znečišťování ovzduší. Nejhorší je situace v hlavním městě Soulu, které je společně s Pekingem a Novým Dillím nejvíce znečištěným městem na světě.

Prezidentské volby v Jižní Koreji se konají v netradiční jarní době. Důvodem je rezignace současné prezidentky Pak Kun-hje, která odstoupila ke konci loňského roku na základě tlaku společnosti, kvůli korupčním skandálům své blízké spolupracovnice.  Celá země se už několik týdnů dusí ve smogové pasti. A polevit by smog neměl ani v den konání voleb, 9. května, tedy dva dny po francouzských prezidentských volbách.

Jižní Korea kritickou smogovou situaci v tuto roční dobu zažívá pravidelně. Je to způsobené kombinací smogu a žlutých prachových částic, které vítr přináší z mongolské poušti Gobi. Tématika smogu a životního prostředí se tak nečekaně dostala mezi nejprohranější témata tamních prezidentských kandidátů, informoval o tom deník The Washington Post.

„Udělám vše, co bude v mých silách, aby Jižní Korea byla „čistší“ zemí,“ slibuje kandidát za Demokratickou stranu Moon Jae-in. Ten je zatím favoritem voleb. Jeho největším vyzyvatelem je centrista Ahn Cheol-soo, který podobně jako jeho soupeř slíbil, že se na řešení situace bude podílet v součinnosti s nedalekou Čínou. Jihokorejci tradičně považují Čínu a její průmysl za jeden z hlavních faktorů nečistoty ovzduší. Ekologičtí aktivisté nicméně dodávají, že znečištění je způsobenou nikoliv Čínou, ale doma, Jižní Koreou.

Nutno podotknout, že hlavní město Soul, je společně s čínským Pekingem a indickým Novým Dillím nejvíce znečištěným městem na světě, co se kvality ovzduší týče. Nebezpečné jsou zejména částečky arsenu, který může v lidských plicích způsobit vážné problémy. Soul bojuje se znečištěním od samého počátku roku, lidem bylo doporučováno, aby omezili venkovní aktivity na minimum. Občané se cítí bezradní, čistota ovzduší není něco, co by sami mohli nějak ovlivnit.

Mezinárodní Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj předpověděla, že 1 059 obyvatel Jižní Koreje z milionu zemře v roce 2060 předčasně, právě z důvodů znečištěného ovzduší. Je tak jedinou zemí organizace OECD, kde je problematika tak závažná.

Co se týče zplodin a nečistoty v ovzduší, vládní statistiky říkají, že mezi 30 a 50 procent znečištění přichází z Číny. Většina nečistot je však stále domácího původů – mezi 50 až 70 procenty. Na vině jsou zejména spaliny ze starých dieselových motorů v mnoha dopravních prostředcích, nelegální spalování odpadů, nebo prachové částice ze stovek stavenišť. Zhruba 40 procent elektřiny je produkováno tepelnými elektrárnami, vláda chce navíc vybudovat další. Aktivisté tak volají zejména po omezení další výstavby elektráren, ale například i uvalení daně pro provozovatele dieselových dopravních prostředků.

Témata:  Jižní Korea Čína ekologie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.