Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron se sešel s Hollandem, položili květiny u hrobu neznámého vojína

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž - Vítěz francouzských prezidentských voleb Emmanuel Macron se dnes sešel s dosluhující hlavou státu Françoisem Hollandem. U hrobu neznámého vojína v Paříži položili květiny.

U příležitosti oslav 72. výročí konce druhé světové války společně položili květiny na pamětní desku a zapálili věčný oheň, připomínající miliony padlých ve válkách. Akt je označován za symbolické zahájení předávání funkce, které bude formálně završeno o víkendu, kdy Hollandeovi skončí pětiletý mandát.

Tradici dodržel před pěti lety i Hollandeův předchůdce Nicolas Sarkozy, který svého nástupce na obřad pozval poté, co s ním prohrál volební souboj. I Macronovi se tak dostává příležitosti se ukázat vůbec poprvé při státnické akci.

Macron se nyní věnuje formování nové vlády a zvažuje, koho jmenuje premiérem. Média se neodvažují příliš spekulovat o jeho jménu po volbách, které ukázaly, že voliči se rozdělili do čtyř poměrně stejně silných skupin. Ve druhém kole si celá třetina voličů nedokázala vybrat mezi Macronem a krajně pravicovou političkou Marine Le Penovou, což poněkud zastiňuje Macronovo jinak přesvědčivé volební vítězství.

Témata:  François Hollande Francie II. světová válka Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy