Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO má nového šéfa ozbrojených sil, jaké kroky hodlá podniknout?

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel – Funkce se dnes ujal nový vrchní velitel sil Severoatlantické aliance v Evropě. Amerického generála Philipa Breedlovea vystřídá jeho krajan generál Curtis Scaparrotti.

Ve vojenském sídle NATO v belgickém Monsu se Scaparrotti při slavnostním ceremoniálu zavázal pokračovat v bezprecedentním vojenském posilování východního křídla aliance od konce studené války. Tento proces NATO zahájilo kvůli Rusku a především kvůli jeho zasahování do vývoje na východě Ukrajiny.

NATO prý bude nadále reagovat na zásadní změny bezpečnostního prostředí. „Rusko bylo velmi aktivní na východě Ukrajiny a nevidím žádný signál, že se to v krátké době změní," řekl 60letý Scaparrotti.

Generál se také zastavil u problematiky bojů navýchodě Ukrajiny. Zváží také možnost poskytnout Kyjevu zbraně, které země již dlouho požaduje a které se spojenci zatím zdráhají dodat.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy