Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navalnyj je po operaci oka, musí se vrátit do Ruska

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Madrid - Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj podstoupil ve španělské Barceloně operaci pravého oka, zotavovat se bude několik měsíců. Úraz utrpěl na konci dubna, kdy ho útočník polil barvivem, které se používá jako antiseptikum.

"Na pravé oko zatím vidím jen dvě velká písmena na horním řádku světelné tabule," uvedl ruský disident, který má být v péči španělských lékařů asi týden.

Do Ruska se musí vrátit zejména kvůli rozsudku soudu v kauze Kirovles, v němž byl pravomocně odsouzen na pět let za údajné krádeže dřeva. Podle verdiktu je povinen se dvakrát měsíčně hlásit na policii.

Odsouzení v kauze firmy Kirovles podle většiny právníků vyřazuje vůdce ruské opozice ze souboje o post prezidenta. Rusové budou hlavu státu vybírat v březnu 2018 a Navalnyj se netajil úmyslem kandidovat.

Zranění oka způsobili Navalnému neznámí pachatelé v Moskvě. Politikovi polili obličej roztokem barviva, v kterém byla i žíravina.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy