Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová zakázala referendum o trestu smrti

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Turecko zvažuje referendum o znovuzavedení trestu smrti. Pokud na hlasování opravdu dojde, nebudou v něm smět hlasovat Turci žijící v Německu. Oznámilo to dnes kancléřka Angela Merkelová. Hrdelní trest je ve všech zemích Evropské unie nepřípustný.

Zhruba 1,4 milionu oprávněných tureckých voličů žijících v Německu se naposledy mohlo zúčastnit referenda o zavedení prezidentského systému v Turecku.

Šéfka německé vlády v dnešním rozhovoru pro rozhlasovou a televizní stanici WDR. řekla, že Evropa nemůže Turecko odstrkovat přes obavy spojené s tím, že se prezident této země Recep Tayyip Erdogan snaží upevnit moc, a přes znepokojení masovými čistkami a zatýkáním po zmařeném pokusu o puč loni v červenci.

Nicméně zároveň potvrdila, co minulý týden v pátek řekl její mluvčí Steffen Seibert. Německo nepovolí turecké ambasádě a konzulátům, aby v nich byla hlasovací střediska pro Ankarou zamýšlené referendum o obnovení absolutního trestu v Turecku.

"Obvykle neodpovídáme na hypotetické otázky, ale tato otázka bohužel až tak příliš hypotetická není, protože se o ní v Turecku diskutuje," poznamenala Merkelová. "Nemůžeme dát na německém území souhlas k takovému tématu, jako je trest smrti, který naprosto odmítáme," dodala.

Témata:  Angela Merkelová trest smrti Turecko Německo

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy