Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané zřejmě pošlou do Pobaltí rakety Patriot, Rusko už chystá další manévry

Start rakety Patriot
Start rakety Patriot
Foto: Reprofoto YouTube

Vilnius - Spojené státy zvažují, že v Pobaltí dočasně rozmístí rakety Patriot. Systém by se měl v regionu objevit během letního vojenského cvičení NATO, které bude zaměřeno na protivzdušnou obranu.

V Litvě dnes o vojenské spolupráci jednal americký ministr obrany James Mattis. Možnost dočasného rozmístění raket Patriot v Pobaltí výslovně nepotvrdil s tím, že NATO vyšle do oblasti zbraně, které uzná za nezbytné. Podle litevské prezidentky Dalii Grybauskaitéové země "potřebuje veškeré možné obranné prostředky nutné k odstrašení".

Spojené státy a jejich spojenci jsou znepokojení chystanými obřími manévry ruské armády, kterých se má v létě zúčastnit až 100 tisíc vojáků. Cvičení má být největší od roku 2013 a uskuteční se na západě Ruska nedaleko hranic s Polskem, Litvou a Lotyšskem. Podle Mattise je posilování ruské armády v regionu "jednoduše destabilizující".

Pokud budou rakety Patriot v Pobaltí rozmístěny, nebude to podle zdrojů z Pentagonu mít s ruským vojenským cvičením žádnou souvislost. Až tyto manévry začnou, budou prý už baterie z oblasti staženy.

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz nedávno řekl, že jeho země chce do konce roku osm baterií těchto raket koupit.

Témata:  rakety Patriot Litva U.S. ARMY Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy