Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obří ostuda v Bruselu? Čeští europoslanci chtějí stopnout debatu o médiích a Babišovi

Evropská Unie, Brandenburská brána, Německo
Evropská Unie, Brandenburská brána, Německo
Foto: European Union

Brusel/Praha - Na předsedu frakce Evropské lidové strany (EPP) v europarlamentu Manfreda Webera se obrátilo pět českých členů frakce. Chtějí dosáhnout stažení bodu o situaci médií v ČR z programu plenární schůze na počátku června.

Vedení politických frakcí v europarlamentu ve čtvrtek odsouhlasilo návrh programu bruselské "miniplenárky" 31. května a 1. června. Na dopoledne ve čtvrtek 1. června je nyní naplánován bod s názvem "Prohlášení komise - riziko politického zneužití médií v České republice". Věcí se ještě před plénem schůze bude zabývat 18. května také příslušný výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).

"Chápu kolegy z jiných zemí, že se o to zajímají. Ale na jednání europarlamentu by to mělo přijít až ve chvíli, kdy se ukáže, že si s tím nevíme rady. My to řešit umíme, máme na to páky," řekla autorka dopisu Weberovi Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Předseda české delegace v EPP Luděk Niedermayer (za TOP 09) je k plánu poněkud vstřícnější. "Nebylo to ale něco, co jsme my iniciovali," řekl ČTK. Europoslanci debaty o situaci v členských zemích obvykle vítají i proto, aby se o věcech mluvilo a aby další státy se různými pochybnými kroky neinspirovaly.

Lidé jako maďarský premiér Viktor Orbán, šéf polské vládnoucí konzervativní pravicové strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kacziński či Andrej Babiš Evropu podle Niedermayera posouvají "k jiným hodnotám a pravidlům".

Připomněl, že v tématu svobody tisku nejde jen o Babiše, zmínil také přístup televize Prima k uprchlické krizi či trvající silné útoky na Českou televizi. Do debaty o ČR se však podle něj promítnou i otázky zneužívání evropských dotací. "Někteří kolegové z dárcovských zemí mají pocit, že pan Babiš ovlivňuje dotační systém," poznamenal europoslanec.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) varuje, že projednávání bodu by pro Českou republiku byla obrovská ostuda. "ČR, která je dlouhodobě považována za ekonomického tygra EU, daří se jí a je vnímána v oblasti svobody médií jako velmi svobodná země, bude nyní protahována přes obrovský evropský kolos, kritizována a vnímána jako země třeba z Balkánu," poznamenal.

Projednávání bodu nepodporuje ani europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09). Je to podle něj na jedné straně doklad toho, "jak velkou ostudu" Babiš a prezident Miloš Zeman svým chováním dělají Česku. Není si však jist, zda projednávání bodu situaci v ČR pomůže.

Hnutí ANO je v europarlamentu součástí liberální frakce ALDE jejíž šéf Guy Verhofstadt se nedávno na plénu do Orbána velmi ostře pustil kvůli novému zákonu o vysokých školách.

Témata:  Andrej Babiš EU Michaela Šojdrová Evropský parlament Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Luděk Niedermayer Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy