Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký deník varuje: Zákaz urážky náboženství? Muslimské země slaví úspěch

Arabština
Arabština
Foto: Pixabay

Indonésie a Irsko představují dvě velmi odlišné společnosti, přesto se v obou zemích za řeči týkající se náboženství můžete dostat do problémů se zákonem, konstatuje editorial serveru Los Angeles Times. Liberální deník v něm varuje před rozmachem zákonů zakazujících tzv. rouhání.

Bůh je evidentní maniak

Uplynulé úterý byl odsouzen křesťanský guvernér indonéské metropole Jakarty na dva a půl roku do vězení za údajné rouhání vůči islámu, připomíná kalifornský server. Dodává, že trest šokoval mnoho obyvatel této většinově muslimské země, která je však známa pro svoji toleranci a pluralitu. 

Obvinění z rouhání vznesené proti Basukimu Tjahajovi Purnamovi, zvanému Ahok, se zakládal na videozáznamu zachycujícím politika, kterak sděluje voličům, že se mýlí, pokud si myslí, že jim verše koránu zakazují hlasovat ve volbách pro nemuslimské kandidáty, vysvětluje editorial.

"Na druhém konci světa, si může oddychnout britský spisovatel Stephen Fry," pokračuje Los Angeles Times. Poukazuje, že irské úřady se nedávno rozhodly Brita neobvinit z porušení zákona zakazujícího rouhání. To Fryovi hrozilo za vtip, který pronesl v roce 2015 v televizním rozhovoru, v němž prohlásil, že pokud existuje bůh, musí být evidentně maniak, dodává liberální deník.

Fry byl nicméně na základě této platné legislativy, které není nějakým reliktem, ale platí teprve od roku 2009, vyšetřován irskou policií, zdůrazňuje kalifornský server. Přibližuje, že tento zákon zakazuje pronášet slova či šířit jakékoliv materiály "silně hanlivé nebo urážlivé" ve vztahu k otázkám považované nějakým náboženstvím za posvátné, pokud je jejich cílem či výsledkem "pobouření mezi značným počtem vyznavačů tohoto náboženství".      

Takový jazyk je podle Los Angeles Times odrazem rezoluce, kterou schválila Rada pro lidská práva OSN v roce 2010, jež nabádá státy k boji proti urážkám všech náboženství. Liberální deník vysvětluje, že jde o vyvrcholení dlouhodobé kampaně vedené převážně muslimskými zeměmi, jejímž cílem bylo přimět mezinárodní společenství k postavení "urážky náboženství" na roveň "diskriminace náboženství".

Svoboda slova nade vše

"Naštěstí, novější prohlášení OSN kladou větší důraz na důležitost svobody slova, ačkoliv současně odsuzují chování, které je netolerantní k náboženství," pokračuje editorial. Podotýká, že mnoho zemí má navzdory tomu ve svých zákonících zakázáno rouhání.

Heiner Bielefeldt, zvláštní vyšetřovatel OSN v otázce náboženských svobod, loni ostatně vyzval k celosvětovému zrušení takových zákonů, uvádí americký deník. Dodává, že podle Bielefeldtova názoru totiž taková legislativa zpravidla omezuje svobodu projevu a šíří netoleranci vůči menšinovým náboženstvím.

Dané závěry potvrzují i nezávislí výzkumníci, zdůrazňuje Los Angeles Times. Odkazuje na studii ve Washingtonu sídlící lidskoprávní organizace Freedom House z roku 2010, která zkoumala zákony proti rouhání a urážkám náboženství v Alžírsku, Egyptě, Řecku, Indonésii, Malajsii, Pákistánu a Polsku.

Tato studie zjistila, že dané zákony obecně ochraňují pouze většinovou víru v zemi, uvádí kalifornský server. Poukazuje, že legislativa bývá naopak zneužívána proti novinářům, umělcům a politickým odpůrcům.   

"Tyto zákony by měly být zrušeny, a to i pokud byly zavedeny z tradičních důvodů - projevování úcty k božstvu - ale z údajně progresivnějších důvodů, jako jsou ochrana citů věřících, včetně příslušníků náboženských menšin," deklaruje liberální deník.

Los Angeles Times zároveň závěrem odmítá také transformaci zákonů proti rouhání v legislativu zakazující projevy nenávisti. Podotýká, že takový krok z nich nečiní nic přijatelnějšího či méně příhodný nástroj ke zneužití a selektivnímu uplatňování.    

Témata:  Indonésie Irsko náboženství křesťanství muslimové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy