Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Emmanuel Macron přijel do Německa, sešel se s Merkelovou

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v podvečer v Berlíně s vojenskými poctami přivítala nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Nyní je čeká asi hodinové jednání o budoucnosti Evropské unie i dalších tématech. Návštěva německé metropole je Macronovou první zahraniční cestou ve funkci, které se ujal v neděli.

Merkelová prezidenta přivítala před budovou kancléřství kolem 17:45 s úsměvem, kterým jakoby chtěla potvrdit svá dnešní slova, že ke společnému jednání přistupuje plná sympatií.

Očekává se, že se dvojice předních politiků na seznamovací schůzce dotkne široké škály témat, od Evropské unie a vystoupení Británie z osmadvacítky, přes hospodářskou spolupráci a nutnost vnitřních francouzských reforem až po situaci v Sýrii či Turecku. Společná tisková konference je ohlášená na 18:45, ale může se i výrazně posunout.

Německá kancléřka před setkáním uvedla, že si chce především poslechnout Macronovy názory na to, jaké reformy jsou ve Francii i v Evropské unii nutné, a na základě nich hledat možné společné iniciativy. Zmínila se například o oblasti digitalizace nebo zlepšování kvalifikace mladých lidí.

Témata:  Angela Merkelová Německo Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy