Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová slíbila Porošenkovi podporu ukončení války v Donbasu

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Meseberg (Německo) - Angela Merkelová dnes slíbila ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi další podporu ve válečném konfliktu na východě Ukrajiny, která povede k jeho ukončení.

Podle agentury DPA to německá kancléřka řekla při setkání s Porošenkem v Mesebergu u Berlína.

"Po určitém uklidnění během velikonočních svátků jsme bohužel opět svědky intenzivnějšího porušování dohodnutého klidu zbraní," prohlásila šéfka německé vlády. "Bezpečnost je (přitom) podmínkou dalšího politického pokroku," upozornila.

Merkelová rovněž sdělila, že chce brzy vést další jednání mezi Ruskem, Ukrajinou, Francií a Německem o vyřešení ozbrojeného střetu kolem povstání proruských separatistů v oblasti Donbasu.

Porošenko dal dnes podle německé agentury najevo, že od mírových dohod uzavřených v běloruské metropoli Minsku není možné ustoupit. Zdůraznil zároveň, že podle jeho názoru "v současné době není na dohled žádná jiná alternativa".

Nový francouzský prezident Emmanuel Macron již dal najevo připravenost v tomto procesu v takzvaném normandském formátu pokračovat. "Budeme velmi rychle hledat možnosti, aby prezidenti a spolková kancléřka spolu mohli navázat kontakty," poznamenal podle DPA.

Témata:  Angela Merkelová Petr Porošenko Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy