Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron bude kvůli atentátu volat Mayové, Trump je o dění v Británii průběžně informován.

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Paříž/Londýn - Nový francouzský prezident Emmanuel Macron zatelefonuje kvůli teroristickému útoku v Manchesteru britské premiérce Therese Mayové. Manchesterská policie zřídila na místním fotbalovém stadionu podpůrné středisko pro oběti teroristického útoku.

Francouzský premiér Édouard Philippe vyzval obyvatele země k nejvyšší možné bdělosti. Atentát, jehož oběťmi se podle britské policie staly i děti, označil za "ohavný".

"Nejzbabělejší forma terorismu opět udeřila, terčem se stal - stejně jako v Paříži před více než rokem - koncert," uvedl Philippe s odkazem na teroristický útok na pařížský klub Bataclan v listopadu 2015.

Kancelář prezidenta Macrona v prohlášení dále uvedla, že Francie s britským lidem soucítí a že hlava státu bude "spolu s vládou a s britskými silami pokračovat v boji proti terorismu".

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer na twitteru uvedl, že americký prezident je o atentátu, který si vyžádal přinejmenším 22 mrtvých, průběžně informován. Donald Trump je nyní na návštěvě Izraele.

Předseda manchesterské městské rady Richard Leese v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC řekl, že slyšel o mnoha případech solidarity mezi lidmi. Někteří taxikáři jezdili zadarmo a lidé nabízeli ubytování. Jakkoli je útok tragédií, semknutí obyvatel by mělo "být součástí příběhu", uvedl Leese.

Britský poradce Trumpa Sebastian Gorka na twitteru poznamenal, že atentát se stal na čtvrté výročí vraždy britského vojáka Lee Rigbyho v Londýně. Rigbyho ubodali 22. května 2013 dva muži nigerijského původu, kteří se hlásí k radiálnímu islámu. "Data jsou pro islámské teroristy důležitá," napsal Gorka na twitteru.

Útok podle policie spáchal zřejmě jeden člověk, který odpálil improvizované výbušné zařízení. Zda to byl islámský radikál, ale policie neuvedla.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Velká Británie Donald Trump Theresa Mayová Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy