reklama

Erdogan to řekl dnes v Ankaře před cestou na čtvrteční summit NATO v Bruselu. Turecký prezident se se ve čtvrtek v Bruselu zúčastní summitu NATO a setká se tam také s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Vyjádřil se například k německé vojenské přítomnosti na letecké základně Inçirlik na jihu Turecka. Nemá prý signály, že by Německo chtělo základnu opustit. „Pokud ale budou chtít odejít, řekneme jim 'sbohem'," řekl turecký prezident.

O budoucnosti základny se začalo hovořit minulý týden poté, co Ankara zakázala německým poslancům návštěvu základny. Německé ministerstvo zahraničí v reakci na to uvedlo, že zváží stažení německých vojáků ze základny. Tu bundeswehr nyní využívá v rámci boje proti hnutí Islámský stát.

O špatných německo-tureckých vztazích by se mohlo mluvit i ve čtvrtek při případné schůzce spolkové kancléřky Angely Merkelové s Erdoganem v Bruselu. Mluvčí německé vlády Steffen Seibert dnes na tiskové konrefereci uvedl, že je možné, že se Merkelová s Erdoganem setká.

EU slíbila Ankaře výměnou za pomoc se zastavením masového přílivu migrantů z Blízkého východu do Evropy finanční podporu a zrušení vízové povinnosti pro Turky. Ankara si stěžuje na pomalý příliv peněz z Bruselu a na to, že víza pro Turky stále platí. EU se ale nelíbí porušování lidských práv v Turecku a autoritářské vedení země Erdoganem.