Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neshodneme se v pohledu na Rusko, přiznal Tusk po jednání s Trumpem

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel - Dnešní schůzka amerického prezidenta Donalda Trump a lídry EU neprobíhala hladce. Předseda Evropské rady Donald Tusk a šéf Bílého domu nenašli stoprocentní shodu v pohledu na Rusko. Pokud jde o konflikt na Ukrajině, "vypadá to" ale podle Tuska, že obě strany mají pozici stejnou.

"Nejsem si na sto procent jist, zda bychom mohli dnes říct - tím myslím pan prezident a já - že máme společnou pozici, společný názor na Rusko," prohlásil Tusk do kamer krátce poté, co se spolu s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem s Trumpem rozloučili.

S americkým prezidentem nejprve jednali jen oni, později byla první schůzka nové americké administrativy se zástupci EU rozšířena o další představitele obou stran, včetně například šéfky unijní diplomacie Federicy Mogheriniové či americké ministry zahraničí a obrany Rexe Tillersona a Jamese Mattise.

Evropská unie a Spojené státy v minulosti svůj postup vůči Rusku koordinovaly, například v otázce sankcí. Trump je vůči Moskvě ve svých vyjádřeních vstřícnější. Lidé z jeho okolí nyní kvůli svým kontaktům se zástupci Ruské federace čelí v USA vyšetřování.

Podle dobře informovaného unijního představitele se dnešní schůzka odehrávala v "přátelské a konstruktivní atmosféře". Trvala celkem hodinu a 15 minut, z toho 45 minut diskutovali Trump, Tusk a Juncker jen ve třech a půl hodiny se jednalo v širším formátu. Mezi tématy užšího jednání byl podle tohoto činitele EU zmíněn kromě Ruska a Ukrajiny také brexit. Trump prý dal při této příležitosti najevo obavy, že kvůli brexitu ubude v USA pracovních míst.

Témata:  Donald Tusk Donald Trump EU Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy