Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Afghánistánu zemřelo při bojích s Talibanem 13 vojáků

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - 13 afghánských vojáků zemřelo v noci na dnešek během bojů proti příslušníkům radikálního hnutí Taliban. TI zaútočili na několik vojenských stanovišť v provincii Kandahár.

V provincii Hílmand zatím při útoku sebevražedného atentátníka na vojenské stanoviště přišli o život tři příslušníci afghánských bezpečnostních složek. K útoku se přihlásil Taliban. S odkazem na afghánskou vládu o tom dnes informovala agentura AP.

Afghánistán od odchodu většiny zahraničních bojových jednotek v roce 2014 čelí mnoha politickým a bezpečnostním problémům. Afghánský prezident Ašraf Ghaní se potýká se stále častějšími povstaleckými akcemi islamistického hnutí Taliban, které usiluje o svržení afghánské vlády, a na jihu země s novou teroristickou skupinou, která je spřízněna s organizací Islámský stát.

Afghánská vláda podle odhadů USA kontroluje jen asi 60 procent území této neklidné středoasijské země. Okolo 13.000 vojáků NATO v současné chvíli pomáhá cvičit afghánské bezpečnostní síly proti Talibanu a dalším skupinám v Afghánistánu.

Témata:  Afghanistán Tálibán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy