Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit G7: Závěrečný den začal jednáním o migraci z Afriky. Děti umírají, je to hrůza, varují aktivisté

Africké děti, ilustrační fotgorafie
Africké děti, ilustrační fotgorafie
Foto: UNICEF

Taormina - V italské Taormině začal druhý, závěrečný den summitu G7. Na programu jednání je zejména migrace a nebezpečí hladomoru v některých zemích Afriky. Itálie, která nyní skupině velkých světových ekonomik předsedá, si vztahy s černým kontinentem stanovila mezi své priority.

"Děti umírají, je to katastrofa," uvedla Silvia Holtenová z organizace World Vision. Dodala, že nejvyspělejší země by neměly s pomocí otálet. Agentura DPA uvedla, že podle OSN je v boji proti hladu potřeba asi 6,9 miliardy dolarů (asi 165 miliard korun), ale zatím byla přislíbena jen asi třetina z této částky.

Itálii děsí příliv migrantů z Afriky. Ti připlouvají přes Středozemní moře do Itálie zejména z Libye. Zástupci Libye ale na dnešní schůzce v Taormině nejsou, podle agentur se jí účastní představitelé Nigeru, Nigérie, Etiopie, Keni a Tuniska.

Mezi lídry G7 (USA, Británie, Francie, Německo, Japonsko, Kanada a Itálie) na summitu zatím panují neshody v několika tématech. Překážkou dohody jsou v řadě věcí postoje amerického prezidenta Donalda Trumpa. Všichni účastníci kromě USA například podpořili pařížskou dohodu o ochraně ovzduší z roku 2015.

Dnešního jednání se podle dřívějších informací už neúčastní britská premiérka Theresa Mayová, která zkrátila svůj pobyt na summitu kvůli situaci po útoku v severoanglickém Manchesteru.

Témata:  G7 Afrika hladomor Imigranti z Afriky a Blízkého Východu

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy