Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podporují USA článek pět NATO? Trumpův projev spojence vyděsil, Bílý dům vše vysvětluje

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Taormina (Itálie) - Americký prezident Donald Trump ve svém projevu na čtvrtečním summitu NATO v Bruselu výslovně nezmínil, že Spojené státy nadále podporují článek pět alianční smlouvy. Nebylo to úmyslně, vysvětlil dnes poradce Bílého domu pro otázky národní bezpečnosti Herbert McMaster.

Podpora článku, podle kterého se útok na jednoho člena považuje za útok na celou alianci, byla podle McMastera v Trumpově řeči obsažená, i když nebyla přímo vyslovená.

O skutečnosti, že Trump v projevu článek pět nezmínil, se po čtvrtečním summitu vedly debaty. V kampani před loňskými prezidentskými volbami totiž současný americký prezident uvedl, že USA nemusejí nutně přispěchat na pomoc napadeným členům aliance, pokud nevydávají dostatek peněz na armádu.

Podle McMastera už mnoho spojenců z NATO reagovalo na Trumpovu výzvu, aby vydávaly na obranu "minimálně" dvě procenta svého hrubého domácího produktu, jak se k tomu zavázaly. Sám Trump dnes na twitteru uvedl, že "mnoho zemí NATO souhlasilo, že zvýší výrazně výdaje, jak by měly". "Peníze se začínají sypat, NATO bude mnohem silnější," dodal.

"Americký prezident nevyužil své řeči v Bruselu, aby se veřejně postavil za alianční princip kolektivní obrany. Přitom šlo při odhalení pomníku (obětem) teroristických útoků z 11. září 2001 o nanejvýš symbolický akt. Správná slova ale vyřčena nebyla," uvedl britský list The Times.

"Trump zůstane Trumpem a politická elita starého kontinentu si s jistou dávkou mrazení musí připustit, že nový muž v Bílém domě se lépe cítí v Saúdské Arábii než u starých evropských spojenců," napsal německý server Spiegel Online. "Právě u pomníku z trosek Světového obchodního střediska pěje Trump oslavnou píseň na ochotu Saudských Arabů připravit teroristy o peníze. Saúdskoarabského krále Salmána, z jehož náboženské diktatury pocházela většina atentátníků z 11. září, chválí jako 'moudrého muže'. Pro (německou kancléřku Angelu) Merkelovou a spol. to musí znít jako výsměch," dodal server.

Podle německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung bylo příznačné, jakého přijetí se ve stejný den dostalo bývalému prezidentovi Barackovi Obamovi v Berlíně a současné hlavě USA v Bruselu. "Zatímco jeho (Trumpova) předchůdce Obamu na církevním dnu v Berlíně čekalo srdečné přijetí, bylo přijetí Trumpa v Bruselu značně podchlazené," napsal FAZ.

"Své poselství, že NATO je překonané, Trump nezopakoval. Svou přítomností na otevření nové alianční centrály vyslal opačný signál. To však nestačí, aby (Evropané) byli najednou šťastní, že USA mají tohoto prezidenta," uvedl nizozemský De Tijd.

"Severoatlantický pakt se stejně jako Evropská unie pomalu rozpadá. Čeho jsme svědky, je NATO různých rychlostí a vizí," napsala polská Rzeczpospolita.

Podle ruského listu Kommersant alianční summit ukázal, že NATO "de facto přebírá agendu nového amerického prezidenta", který "chce místo konfrontace s Ruskem do středu zájmu posunout boj s terorismem.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Donald Trump noviny a tisk

Aktuálně se děje

8. května 2024 22:04

Bomba ve škole. 14letému mladíkovi může hrozit 3 až 7 let vězení nebo doživotí

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy