Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsme připraveni zpřísnit sankce, bude-li to třeba, vzkazuje G7 Putinovi

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Kyjev - Summit G7 dnes debatoval také o ukrajinské krizi. Státy skupiny nejvyspělejších ekonomik jsou připraveny zavést další sankce vůči Rusku. Pokud ale Moskva začne dodržovat mírové dohody (z Minsku), jsou naopak státy G7 ochotny zvážit zrušení embarga. Hovořilo se i o KLDR.

"Jsme připraveni přijmout nová omezující opatření vůči Rusku, pokud to bude situace vyžadovat," uvádí se v závěrečném prohlášení ze summitu. "Opět upozorňujeme na skutečnost, že sankce jsou svázány s plněním povinností Ruska v rámci minských dohod a respektování svrchovanosti Ukrajiny," citovala z dokumentu agentura TASS.

Dohodě o ustanovení týkajícím se Ruska a Ukrajiny v závěrech summitu předcházela dlouhá diskuse. Agentura Reuters připomněla dřívější vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa, která v minulosti signalizovala možné pozitivní vztahy s Moskvou.

EU a USA uvalily sankce na Rusko po jeho anexi Krymu v roce 2014. Tehdy také skupina nejvyspělejších zemí světa, která se dříve scházela ve formátu G8, včetně Ruska, pozastavila Moskvě členství v této skupině.

Summit G7 v závěrech vyzval Severní Koreu, aby zastavila svůj jaderný a raketový program. Na světové společenství lídři G7 apelovali, aby "zdvojnásobilo své úsilí" při vymáhání dodržování rezolucí OSN vůči KLDR.

Témata:  G7 Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.