Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský ministr Lajčák se stal předsedou VS OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Předsedou Valného shromáždění Organizace spojených národů byl dnes na období jednoho roku zvolen slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Současného předsedu VS OSN, fidžijského diplomata Petera Thomsona, nahradí šéf slovenské diplomacie v září, kdy začne již 72. zasedání shromáždění, které sdružuje 193 členských zemí.

Lajčák, který byl jediným kandidátem na předsedu VS OSN, se loni ucházel také o funkci generálního tajemníka světové organizace. V tajném hlasování Rady bezpečnosti ale skončil druhý za portugalským expremiérem a bývalým vysokým komisařem OSN pro uprchlíky Antóniem Guterresem. Lajčák tehdy svou kandidaturu označil za úspěch slovenské diplomacie.

"Je to čest a pocta být zvolený do takto vysoké funkce. Jako předseda Valného shromáždění OSN budu dbát stejnou mírou o všechny tři pilíře, o něž se tato organizace opírá: mír, lidská práva a udržitelný rozvoj," uvedl po dnešním hlasování pléna Valného shromáždění Lajčák. Za svou prioritu během ročního funkčního období nicméně označil prevenci konfliktů. Uzrál podle něj také čas na to, aby se reformovala 15členná Rada bezpečnosti OSN, o což se chce rovněž zasadit.

Lajčák je ministrem zahraničí ve vládě premiéra Roberta Fica od roku 2012. Stejnou funkci zastával již v letech 2009 až 2010.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Miroslav Lajčák

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy