Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libye je v troskách. Může za to NATO nebo Kaddáfí?

Mučení lidí v Libyi pokračuje
Mučení lidí v Libyi pokračuje
Foto: Aljazeera **www.aljazeera.com**

Katastrofální situace v Libyi se od pádu Kaddáfiho režimu nikterak nezměnila. S tímto rázným tvrzením vystoupil bývalý americký diplomat John Graham, který 15 let sloužil na zastupitelském úřadu v libyjském Tripolisu. V rozhovoru pro server RT připomíná, že zatímco před pár týdny v zemi fungovaly tři vlády, nyní se k nim přidala čtvrtá.

NATO škrtlo sirkou

"Libye se stala zcela zhrouceným státem," odpovídá bývalý diplomat na otázku, zda se situace v zemi v poslední době zlepšuje, či naopak zhoršuje. Připomíná, že ještě před pár týdny v Libyi existovaly tři centra moci, nebo-li tři samostatné alternativní vlády a nyní to vypadá, že vznikla dokonce čtvrtá, tudíž je velmi obtížné vysvětlit, co se v zemi děje.

Podle Grahama není pochyb o tom, že zásah NATO v roce 2011 zažehl jiskru, avšak někdejší diplomat zároveň vinit pouze Severoatlantickou alianci: "Žil jsem v Libyi jako politický pracovník na americké ambasádě, mohu vám říct, že Libye byla od svého vzniku plná frakcí, autonomních vojenských velitelů, lidí z různých kmenů, které se vzájemně nenáviděli. V Libyi byl vždy hrnec před výbuchem." Zásah NATO tak možná pomohl zapálit oheň, ale současný chaos v zemi má hodně co do činění se samotnou podstatou libyjské společnosti, vysvětluje zkušený diplomat.

Nedávno vytvoření vláda národní shody, kterou podporuje OSN, odvedla zatím poměrně dobrou práci, ovládá jistá území a může se opřít o podporu mezinárodního společenství, uvádí Graham. Zároveň varuje, že neudělala nic pro to, aby zapojila konkurenční uskupení z Misuráty pod faktickým vedením Saláha Badího, které na ni útočí. Stejně tak nemá nový kabinet vazby na uskupení v Tobruku, které podporují Egypťané, jak jen mohou, poukazuje vysloužilý pracovník ambasády. Dodává, že jde o neřešitelnou situaci a je těžké se rozhodnout, co dělat.          

Co vlastně podle Grahama rozpoutalo bombardování Kaddáfího pozic ze strany NATO poté, co v Libyi vypuklo protirežimní povstání?

"Pokud si vzpomenete, kdy k tomu došlo, Kaddáfí bojoval s rebely. Při útocích na ně byl velmi brutální a oni byli velmi brutální při útocích na něj," nastiňuje situace bývalý diplomat. Připomíná, že Kaddáfího síly se blížily od východu k městu Benghází a libyjský diktátor celému světu sdělil, že se nespokojí jen s vojenským vítězstvím, ale zabije každého ve městě pro jeho postoj, což znervóznilo mnoho lidí v USA a Evropě a výsledkem byla bombardovací kampaň NATO.  

Naivní očekávání   

Graham se domnívá, že z počátku šlo o dobrý úmysl, především o záchranu lidí v Benghází před masakrem ze strany Kaddáfího vojáků.Dodává,že bombardování zabralo a kombinace letounů Severoatlantické aliance a půltuctu povstaleckých skupin zatlačila Kaddáfího armádu, porazila a zabila diktátora.  

"Bylo by dobré, kdyby zde příběh končil a byla nastolena vláda národní jednoty a se slovy 'dobře odvedená práce' jsme mohli jít všichni domů," konstatuje americký diplomat. Doplňuje, že to se však kvůli charakteru libyjského konfliktu nestalo, přičemž součástí problému byl i sám Muammar Kaddáfí, který vládl 39 let, myslel si, že je vším, co Libye potřebuje, že jako vůdce bude činit veškerá rozhodnutí a postará se o svůj lid.

Diktátor se tak nikdy nepokusil vybudovat například kompetentní úřednictvo, funkční bezpečnost a armádu, které by byly loajální státu, nikoliv jednotlivým autonomním vojenským velitelům či jeho osobě, vysvětluje Graham. Podotýká, že Kadáfí také nikdy nevytvořil justiční systém, stejně jako neumožnil vznik kompetentního a svobodného tisku, přičemž všechny uvedené věci jsou nutné k tomu, aby demokracie a demokratický stát fungovaly.       

"Kaddáfí nikdy nic z toho neudělal," opakuje vysloužilý diplomat. Soudí, že právě proto vzniklo poté, co byl diktátor zabit, ohromné mocenské vakuum v zemi a očekávání, že se Libye náhle stane fungujícím, samostatným státem, bylo ze strany USA a jejich spojenců ze Severoatlantické aliance extrémně naivní.  

Témata:  Libye terorismus Muammar Kaddáfí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy