Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo v boji proti terorismu stojí jednoznačně na straně Británie, vzkazuje Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn/Berlín - Útočníci v sobotu na londýnském mostě London Bridge najeli do davu, později na tržišti Borough Market atentátníci napadali lidi nožem. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes prohlásila, že "Německo v boji proti všem formám terorismu stojí jednoznačně na straně Británie".

"Strach, smutek a odhodlání nás poutá k sobě navzdory všem hranicím, " uvedla Merkelová. Přes pokročilou noční hodinu už útok odsoudil i francouzský prezident Emmanuel Macron, který ujistil, že Francie je při Británii víc než kdy jindy. "Jsem zděšen posledními událostmi v Londýně. Mé myšlenky a modlitby patří obětem a jejich rodinám," uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Nejnovější teroristický útok v centru Londýna si vyžádal životy nejméně šesti obětí. Všechny tři útočníky z automobilu, jenž najel do lidí na Londýnském mostě, policie zabila.

Jde již o třetí útok v Británii za méně než tři měsíce. Koncem března vjel do davu lidí na londýnském Westminsterském mostě 52letý islamista, který poté u parlamentu ubodal neozbrojeného policistu. Útok si vyžádal šest obětí na životech, atentátníka zastřelila policie. 22letý sebevražedný útočník 22. května po koncertu americké popové zpěvačky Ariany Grandeové v Manchesteru zabil 22 lidí.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes bude předsedat schůzi vládního výboru pro mimořádné situace COBRA. "Ještě neznáme všechny podrobnosti, ale byl to úmyslný a zbabělý útok na nevinné Londýňany a návštěvníky," řekl londýnský starosta Sadiq Khan.

Témata:  Angela Merkelová teroristické útoky v Londýně Velká Británie terorismus Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy