Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srbsko brání svou kulturu: Chce zpřísnit zákony chránící cyrilici, za latinku budou pokuty

Vlajka, Srbska
Vlajka, Srbska
Foto: Pixabay

Bělehrad - Cyrilice je podle srbského ministra kultury Vladana Vukosavljeviče v ohrožení kvůli globalizaci. Navrhne proto pokutovat veřejné instituce a společnosti za užívání latinky.

Důvodem má být ochrana srbské kultury, uvedl zpravodajský web Balkan Insight. "Situace je relativně znepokojující, především kvůli převažujícímu užívání latinky," sdělil Vukosavljević s tím, že mladí lide čím dál častěji píší latinkou než cyrilicí.

Svůj podíl na tom prý mají internet, televize a reklamy. "Světový obchod, média a především internet zavedly latinku jako univerzální způsob komunikace," řekl.

Podle srbské ústavy je cyrilice oficiální písmem Srbska a srbština oficiálním jazykem. Komunikace mezi veřejnými institucemi proto musí být v srbštině a psaná cyrilicí. To samé by mělo platit pro komunikaci mezi těmito institucemi a soukromými subjekty.

Uvažuje se o daňovém zvýhodnění pro společnosti, které budou ve svých reklamách užívat cyrilici místo latinky. Dalším cílem bude uzavřít dohodu s mobilními operátory. Ta by měla zajistit, aby zprávy psané cyrilicí byly za stejnou cenu jako ty psané latinkou. Nyní jsou zprávy psané latinkou levnější.

Témata:  Srbsko jazyky

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy