Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdské síly v Sýrii zahájily útok na Rakku, baštu Islámského státu. Turecko ani Rusko se nezapojí

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Arabsko-kurdské jednotky zahájily útok na syrské město Rakka, baštu Islámského státu (IS). Americká armáda se na pozemní ofenzivě přímo nepodílí. Do operace není zapojeno Rusko ani síly prezidenta Bašára Asada.

Syrské demokratické síly (SDF) vedou dvojí ofenzivu. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zaútočily povstalecké jednotky na tamější vojenskou základnu na severním předměstí Rakky a zároveň na čtvrť Mašlab, ležící na východním okraji města.

Kurdské milice YPG, které jsou součástí SDF, informovaly o bezprostředních přípravách na útok v sobotu. O den později Turecko, které se na operaci nepodílí kvůli svým sporům s kurdskými povstalci, oznámilo, že ofenziva již začala.

Americká armáda povstalce zásobuje zbraněmi, zajišťuje jim podle potřeby logistické zázemí a hlavně je se svými regionálním spojenci podporuje vojenským letectvem.

Pádem Rakky by měl IS i po ztrátě iráckého Mosulu přijít o svůj poslední zásadní opěrný bod v regionu.

Témata:  Sýrie Islámský stát Kurdové Rusko Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy