reklama

Vládní vojsko o město na jihofilipínském ostrově Mindanao bojuje s ozbrojenci napojenými na teroristickou organizaci Islámský stát už třetí týden. Vojáci v jednom z domů, který islamisté opustili, nalezli ruličky peněz a šeky v hodnotě 1,6 milionu dolarů (39,4 milionu Kč),

V tuto chvíli se radikálové drží v hustě zastavěné části města. Při konfliktu přišlo podle agentury Reuters o život nejméně 178 osob, z toho 20 civilistů. Většina z 200.000 obyvatel z města odešla, 20.000 jich však podle BBC zůstalo. V jednom z opuštěných domů vojáci nalezly trezor s bankovkami a šeky v hodnotě 1,6 milionu dolarů (39,4 milionu Kč).

Boje o Marawi se rozhořely před dvěma týdny po neúspěšném zásahu bezpečnostních složek na předpokládaný úkryt Isnilona Hapilona, velitele teroristické skupiny Abu Sayyafa. Na Hapilona, který je na seznamu nejhledanějších teroristů amerického ministerstva zahraničí, je vypsána odměna pět milionů dolarů (118 milionů Kč). Tomu přišla na pomoc ozbrojená skupina Maute a islamisté město obsadili.

V pondělí filipínský prezident Rodrigo Duterte nabídl odměnu deset milionů filipínských pesos (4,7 milionu Kč) za zneškodnění Hapilona a pět milionů filipínských pesos (2,35 milionu Kč) za každého z dvojice bratrů, kteří založili skupinu Maute. Jejich otce s dalšími členy rodiny dnes zadržela policie ve městě Davao ležícím 260 kilometrů jihovýchodně od Marawi.

Video též dokazuje, že jednotlivé místní islamistické skupiny spolupracují. Mezi zúčastněnými je i Hapilon. Armáda o něm tvrdila, že byl v lednu zraněn při náletu, na videu ale nic takového vidět není. „Neplánovali jen povstání, ale počítali s odtržením části filipínského území - chtěli Marawi okupovat a založit zde svou vlastní odnož Islámského státu," komentoval video náčelník generálního štábu Eduardo Ano.

Video pochází z mobilního telefonu zabaveného při neúspěšném zátahu z 23. května, který konflikt rozpoutal. Podle vojska byl záznam pořízen den či dva předtím a islamisté plánovali obsazení města na 26. května, tedy na počátek ramadánu.

Podle vládních zdrojů jsou mezi několika stovkami islamistů bojovníci z Indonésie, Malajsie, Indie, Saudské Arábie, Čečenska a Maroka. Agentura Reuters také informovala, že islamisté se na dlouhé obléhání připravili: v mešitách, podzemních tunelech a sklepích mají zásoby zbraní a jídla.