Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mešita Ferhadija byla dnes po více než 20 letech otevřena, za války ji zničili srbové

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Banja Luca - V hlavním městě bosenské Republiky srbské (RS) byla dnes otevřena mešita Ferhadija, zničená před 23 lety za války v Bosně. Slavnostnímu akty přihlížely tisíce věřících, byl mezi nimi také turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Proslulou Ferhadiju (mešitu Ferhada paši) ze 16. století vyhodila do povětří skupina Srbů v noci na 7. května 1993.

Zdroj: YouTube

Mluvčí banjaluckého armádního sboru podplukovník Milovan Milutinović tehdy ČTK tvrdil, že pachateli jsou Muslimové (dnes Bosňáci). "Existují nepřímé důkazy, které nasvědčují, že to udělali Muslimové," řekl. V této souvislosti vyslovil podezření, že útok byl proveden na základě nařízení, které přišlo "zvenčí", aby byla získána další záminka k zahraniční intervenci proti Srbům.

Opětná stavba Ferhadije i s více než čtyřicetimetrovým minaretem byla už dokončena v létě 2014. Chyběly však další prostředky na vnitřní vybavení, a proto muselo slavnostní otevření počkat ještě další dva roky. Na financování se podílelo více dárců i ze zahraničí, zejména Turecko, ale například také Německo, Španělsko, USA nebo Katar. Náklady na obnovu byly odhadnuty na 12 milionů bosenských konvertibilních marek (166 milionů korun).

Témata:  Bosna a Hercegovina Islám památky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.