Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cholera si v Jemenu vyžádala už 789 obětí, nakažených je 100 tisíc osob, říká WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO)
Světová zdravotnická organizace (WHO)
Foto: Reprofoto ČT

Aden/Ženeva - Epidemie cholery si v Jemenu vyžádala již 789 obětí a podezření na nákazu je u 100 tisíc pacientů. Situace je o to horší, že v zemi kvůli vleklému konfliktu prakticky nefunguje zdravotnictví.

"K dnešnímu datu bylo v 19 provinciích nahlášeno 101.820 případů podezření na choleru a 789 úmrtí," sdělil mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Tarik Jasarevic.

Epidemie cholery v Jemenu propukla v říjnu roku 2016. Nákaza se šířila do prosince, kdy začal počet případů klesat, nemoc se ale zcela vymýtit nepodařilo. Druhá vlna epidemie pak začala v dubnu.

Jemen má asi 26 milionů obyvatel, z toho téměř 15 milionů je odříznuto od zdravotní péče. V zemi zničené válkou je nyní funkčních jen asi 45 procent zdravotnických zařízení. Čtrnáct milionů lidí trpí v Jemenu nedostatkem jídla a na 3,3 milionu dětí je podvyživených. Riziko úmrtí na choleru je přitom u podvyživených dětí mnohonásobně vyšší.

Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, šíitští povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Konflikt si vyžádal přes 10 tisíc obětí.

Témata:  cholera Jemen WHO

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy