Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Etiopie v krizi: Miliony lidí mohou zemřít hlady

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Addis Abeba - Etiopii na konci měsíce dojde potravinová pomoc, na které závisí téměř osm milionů lidí. Dnes to uvedla Organizace spojených národů.

"Na konci června dojde (v Etiopii) na celostátní úrovni jídlo," řekl John Aylieff ze Světového programu pro výživu (WFP), který je agenturou OSN. "To znamená, že 7,8 milionu lidí, kteří v Etiopii potřebují humanitární potravinovou pomoc, zjistí, že její rozdělování na konci června prudce klesne," citoval jej zpravodajský server BBC.

"Co bude dál (až dojdou potraviny), to nevíme. Bez základních potravin bude problém s těžkou podvýživou, protože lidé nedostanou žádné jídlo," doplnil John Graham z nevládní organizace Save the Children (Zachraňte děti).

Vláda v Addis Abebě a humanitární organizace žádají svět o další finance, ale zároveň se obávají únavy dárců, kteří čelí podobným výzvám i kvůli jiným krizím v Africe a na Blízkém východě. Hladomor už byl vyhlášen v Jižním Súdánu a o jeho hrozbě se hovoří také v případě Somálska, Jemenu a severovýchodu Nigérie. Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) potřebuje humanitární pomoc také zhruba 2,7 milionu Keňanů a 1,6 milionu Uganďanů.

Témata:  Etiopie OSN (Organizace spojených národů) Afrika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy