Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml odolává výzvám k propuštění demonstrantů. Dopustili se prý nebezpečných provokací

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Kreml dnes odmítl výzvy USA a EU k propuštění demonstrantů, pozatýkaných v Moskvě a v Petrohradu během pondělních protestů uspořádaných Alexejem Navalným. Zatýkání v Rusku kritizoval i Česko.

Navalného přívrženci měli v plánu uspořádat povolené i nepovolené protikorupční demonstrace v 209 městech. Svolavatele protestů ruští policisté zadrželi ještě před demonstrací s odkazem na to, že Navalnyj opakovaně porušil pravidla pro pořádání veřejných shromáždění. Důvodem zatýkání v Moskvě měl být podle úřadů nepovolený přesun protestů do centra na ulici, kde se slavil státní svátek - Den Ruska.

Demonstrace označil Kreml za "nebezpečné provokace" a varoval, že "provokatéři" musí počítat s postihem. "V Moskvě, kde desítky tisíc lidí včera (v pondělí) slavily národní svátek, počínání skupin provokatérů představovaly nebezpečí pro občany," prohlásil Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta Vladimira Putina.

K výzvám z ciziny k propuštění pokojných demonstrantů na svobodu prohlásil, že Kreml nesouhlasí s takto položenou otázkou a nemůže tyto výzvy vyslyšet. "Ti, kdo pořádali nenásilné akce, se dobře bavili v mnoha ruských městech. Ale vůči lidem, věnujícím se provokacím, byla podniknuta opatření v přísném souladu s našimi zákony," prohlásil.

Peskov dnes vysvětloval, že ruští občané mají plné právo vyjadřovat své názory, pokud tak činí v souladu se zákonem na akcích povolených úřady.

Ruská policie pozatýkala více než tisícovku demonstrantů a zadržela i Navalného, kterého soud ještě v pondělí poslal na 30 dnů za mříže za opakované porušení zákonů o pořádání demonstrací. Přestože reportéři na místě informovali o brutálních zásazích policejních těžkooděnců, přinejmenším ve dvou případech úřady zahájily stíhání demonstrantů kvůli podezření z útoku na policisty, za což mohou hrozit i několikaleté tresty vězení.

"Dění v Rusku je znepokojivé. Lidé mají právo vyjádřit názor, aniž by byli zatýkáni. Ruská vláda by měla respektovat svobodu projevu a shromažďování," napsal dnes Sobotka na svém twitterovém účtu.

Témata:  demonstrace v Rusku Rusko Dmitrij Peskov

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.