Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Londýně hořel velký bytový dům, nejméně 6 mrtvých

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Londýn - Výškový bytový dům v londýnské čtvrti White City v noci na dnešek zachvátil rozsáhlý požár. Záchranáři do boje s plameny povolali 200 hasičů a 40 hasičských vozů. Při požáru zemřelo nejméně 6 lidí, dalších 50 bylo zraněno.

Nejméně 6 mrtvých a více než 50 zraněných si vyžádal požár, který v noci na dnešek zachvátil 24podlažní obytnou budovu v západní části Londýna. Příčina ohně stále není známá. Hasiči dnes dopoledne informovali, že se jim podařilo mnoho lidí zachránit, ale panují obavy, že řada dalších v domě uvázla. Na místě zasahovalo na 200 hasičů a desítky zdravotníků a stabilitu vyhořelé budovy kontroluje statik.

Do pěti londýnských nemocnic bylo podle záchranné služby v souvislosti s požárem převezeno více než 50 zraněných. Zdravotníci ošetřili řadu lidí kvůli nadýchání kouře. Na místo bylo vysláno nejméně 20 zdravotnických týmů a až 45 hasičských vozů. Hasičům, kteří pracují v mimořádně obtížných podmínkách, se podařilo mnoho lidí zachránit, ale nedostali se do nejvyšších čtyř nebo pěti podlaží.

"Viděli jsme padat trosky z budovy, slyšeli exploze, slyšeli zvuky tříštícího se skla," uvedl zpravodaj BBC s tím, že policie se snaží držet lidi mimo okolí požáru, neboť se obává zřícení budovy. Požár byl v noci podle médií viditelný ze vzdálenosti několika kilometrů.

"Je to velmi rozsáhlý a velmi vážný incident," uvedli hasiči s tím, že na místo povolali velký počet záchranářů. Evakuace je komplikovaná, hasiči pracují v mimořádně obtížných podmínkách a musí nosit dýchací přístroje. Hořet začalo zhruba hodinu po půlnoci místního času (02:00 SELČ).

Požár podle britských médií propukl ve čtvrtém poschodí budovy Grenfell Tower v oblasti severního Kensingtonu a rychle se rozšířil do ostatních částí objektu s až 130 byty. Podle britských médií v nich žilo zhruba 500 především sociálně slabších občanů.

Podle obecního úřadu pro správní obvody Kensington a Chelsea, který je vlastníkem objektu, žilo v domě 125 rodin. Budova postavená v roce 1974 nedávno prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Londýnský starosta Sadiq Khan dnes řekl, že požár vyvolal otázky, které budou muset být zodpovězeny.

Okolí věžového domu policie uzavřela a obyvatele okolních domů vyzvala k evakuaci. Podle informací agentury Reuters byli někteří lidé evakuováni v pyžamech. Podle očitých svědků někteří lidé uvázli v bytech jako v pasti a byli vidět u oken, jak volají o pomoc. Očití svědci také zahlédli v horní části budovy světla, patrně z mobilních telefonů či baterek. Bulvární deník Daily Mail na svém webu napsal, že někteří obyvatelé se snažili z bytů dostat s pomocí improvizovaných lan spletených z prostěradel.

Témata:  požár výškové budovy v Londýně Velká Británie Londýn požáry

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy