Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inferno v Londýně: Hořící budova se může zřítit, lidé na sebe upozorňovali mobily i baterkami

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Londýn - Výškový bytový dům v londýnské čtvrti White City v noci na dnešek zachvátil rozsáhlý požár. Sanitky převezly do pěti nemocnic 30 zraněných, mluví se také o blíže neurčeném počtu mrtvých.

Požár ani po několika hodinách nebyl pod kontrolou, i když se do hašení zapojilo na 200 hasičů a 40 hasičských vozů. Dům Greenfell Tower, ve kterém je podle médií 120 bytů s dvěma stovkami obyvatel, hoří od druhého až po střechu.

Podle očitých svědků někteří lidé uvízli v bytech jako v pasti a byli totiž vidět u oken. Očití svědci také zahlédli v horní části budovy světla, patrně z mobilních telefonů či baterek, uvedla stanice BBC.

"Bylo žalostné, když jsem viděl blikat baterku nahoře (v hořící budově), odkud se zjevně nemohou dostat ven," řekl v rozhlasovém vstupu televizní moderátor George Clare.

Jody Martin vylíčil, že utíkal k domu ve snaze pomoci a že křičel na lidi, aby vyšli ven, ale zevnitř se ozývalo volání, že uvízli v chodbách plných kouře. "Slyšel jsem lidi křičet o pomoc," poznamenal další svědek. "Vypadá to velice špatně, velmi velmi špatně. Nikdy jsem nic takového neviděl," vylíčil Tim Downie.

Celý dům se podle reportérů ocitl v plamenech a panují obavy, že budova by se mohla zřítit. Hasiči dokázali stříkat vodu za pomoci dálkově ovládané plošiny jen do 10. patra, výše se plameny vymkly kontrole. "Viděli jsme trosky padající z budovy, slyšeli výbuchy a zvuk tříštícího se skla," vylíčil jeden z reportérů.

Témata:  požár výškové budovy v Londýně Londýn Velká Británie požáry

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy