Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská agrese vůči NATO je na vzestupu, varuje britský ministr obrany Fallon

NATO
NATO
Foto: NATO

Bukurešť - Britský ministr obrany Michael Fallon při návštěvě Rumunska prohlásil, že ruská agrese vůči Severoatlantické alianci zesílila a země NATO učinily správný krok, když se rozhodly posílit svou obranu.

Na schůzce ve Walesu v roce 2014 se šéfové států a vlád zemí NATO dohodli na takzvaném Akčním plánu připravenosti, jehož cílem bylo zvýšení schopnosti rychle reagovat na ohrožení členských zemí. Alianční síly rychlé reakce byly proto ztrojnásobeny až na přibližně 40.000 lidí.

Fallon připomněl anexi Krymu a řekl, že Rusko zastrašuje státy v Pobaltí a více než tři roky maří demokratický proces v západní Evropě prostřednictvím "propagandy a dalších taktik".

Britský ministr rovněž obvinil Rusko z "agrese ve východním Středomoří a prodlužování konfliktu v Sýrii". Na jihovýchodě Evropy je podle něj NATO stále více ohroženo.

"Británie se bude nadále angažovat v otázkách evropské bezpečnosti, navzdory brexitu, ujistil Fallon.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Rusko Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy