Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o brexitu nesmí poškodit vztahy EU s Británií, říká český velvyslanec při EU

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha - Český velvyslanec při EU Martin Povejšil dne upozornil, že jednání o brexitu je třeba vést tak, aby nepoškodilo vztahy obou stran. Pokud by k tomu přeci jen došlo, mohlo by se to přelít i do jiných oblastí a mohlo by negativně ovlivnit činnost NATO, což není v zájmu žádné strany.

"Musíme myslet nejenom na cíl vyjednávání, ale i na samotný proces," řekl Povejšil na mezinárodní konferenci Prague European Summit. Očekává, že rozhovory budou složité, přesto by podle něj bylo velmi špatné, kdyby po jednání zůstalo mezi Británií a zbývající sedmadvacítkou napětí a pocit nespravedlnosti.

"Nesmíme zapomínat, že 22 zemí Evropské unie je i členem NATO. Neradi bychom viděli, kdyby se takové napětí přelilo i do aliance a ovlivnilo její fungování," řekl Povejšil.

Upozornil na to, že bezpečnostní a obranné zájmy Británie a EU jsou shodné a nezmění se to ani po brexitu. Připomněl v této souvislosti britské ujištění, že Londýn chce s EU v bezpečnostních otázkách do budoucna nadále spolupracovat.

Také poradce Evropské komise pro otázky brexitu Steffan De Rynck na konferenci varoval před vytvářením politického napětí při jednání o brexitu. "Musíme stále mít na paměti, že cílem jednání je najít dohodu," uvedl. Obě strany podle něj mají zájem na tom, aby se co nejdřív podařilo rozhovory vypořádat, a překonat tak nejistotu ohledně budoucnosti, která od loňského referenda o vystoupení Británie z EU panuje.

Šéf britské obchodní komory v Bruselu Glenn Vaughan uvedl, že rozhovory o brexitu musí být vedeny tak, aby způsobily co nejmenší škody britské i evropské ekonomice, které se obě poslední desetiletí musely vyrovnávat s následky hospodářské krize. Zároveň upozornil na to, že pro britské firmy bude brexit v každém případě znamenat ztráty, konečná podoba dohody určí, jak velké budou.

Christian Bluth z německé Bertelsmannovy nadace řekl, že podle propočtů této nadace bude mít britský odchod z EU z dlouhodobého hlediska největší ekonomický dopad na Irsko, následovat bude Británie. Brexit podle nadace silně zasáhne i Belgii a Nizozemsko, i když u těchto států bude dopad výrazně nižší než v případě obou ostrovních zemí.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy