Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU a Velká Británie se dohodly: Jednání o brexitu začne 19. června

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn/Brusel - Rozhovory o britském odchodu z Evropské unie budou zahájeny příští týden v pondělí. Dohodly se na tom EU a Velká Británie. O odchodu z EU rozhodli britští voliči v loňském referendu. Podle Londýna obě strany potvrdily již dříve domluvený termín pro první kolo rozhovorů. Dospěly k tomu po dnešní debatě v Bruselu.

Dvouletá lhůta pro dokončení rozhovorů o způsobu rozluky vyprší v březnu 2019. Mayová totiž vystoupení své země z unie oficiálně oznámila letos v březnu.

O společném prohlášení dnes informovalo britské ministerstvo pro brexit. „Ministr pro odchod Británie z EU David Davis a šéf vyjednávačů Evropské komise Michel Barnier se dnes dohodli, že zahájí jednání podle článku 50 v pondělí 19. června," oznámil Londýn.

Unie podle diplomatických informací ČTK očekává od prvního jednání především shodu na podobě vyjednávacího cyklu a kolech jednání do října. Britové mají k dispozici vyjednávací pozici unijní strany, naopak do Bruselu údajně zatím z Británie žádné podklady k jednání nedorazily. Pondělní schůzka Barniera a Davise, po níž by měla být tisková konference, se tak nejspíš uskuteční na základě podkladu EU.

Brusel a Londýn spolu dosud oficiálně hovořily pouze o podmínkách rozdělení. EU chce nejprve jednat o zárukách pro občany EU v Británii, o konečném finančním vypořádání a o budoucích hranicích mezi unijním členem Irskem a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. Na druhé straně Británie chce hned jednat také o budoucích vztazích a o výhodné dohodě o volném obchodu.

Vyjednávání tak začne ještě před vytvořením nové britské vlády. Premiérka Theresa Mayová, jejíž Konzervativní strana sice vyhrála předčasné volby, ale přišla v parlamentu o většinu, se snaží získat pro svůj budoucí kabinet podporu severoirských unionistů. Konzervativci vidí jednání optimisticky, nicméně představitelé severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) zjevně nepospíchají, jak dnes podle BBC naznačil místopředseda DUP Nigel Dodds.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy