reklama

Dlouholetý německý kancléř podle Merkelové zásadně změnil i její vlastní život. Vzpomíná na něj s velkým respektem a vděčností. „Před očima nám hned vyvstává obrázek muže velkého v každém ohledu, jeho přínosu, jeho role jako státníka v době, která byla pro Německo historická," uvedla Merkelová.

Muž, který stál v čele Německa v letech 1982 až 1998, podle ní rozuměl, že znovusjednocení Německa a sjednocení Evropy šly ruku v ruce a o oba cíle se zasloužil jako málokdo jiný. Vyzdvihla Kohlovu schopnost jednat s politiky z celého světa, ať už to byli Američané, Rusové, Francouzi nebo Poláci.

Podle ní byl Kohl správný muž na správném místě, když přišla příležitost ke znovusjednocení Německa. Chápal, že jde o historickou příležitost. "Bude se ještě dlouho studovat a obdivovat, jak odhodlaně a obratně Helmut Kohl a jeho spolupracovníci tehdejší příležitosti využili," míní Merkelová, podle níž šlo o vysoké státnické umění.

„Helmut Kohl ovlivnil zásadně i mou životní cestu," poznamenala také žena, kterou kancléř přivedl do vysoké politiky a které se kvůli tomu přezdívalo "Kohlovo děvče". "Jsem osobně vděčná, že žil," dodala.

„Ztratili jsme politika a státníka, který pro naši zemi dosáhl něčeho historického," uvedl Steinmeier na tiskové konferenci na zámku Bellevue. „Podařilo se mu dosáhnout německé jednoty v mírovém shodě a v dobrém partnerství s našimi evropskými sousedy. Jemu vděčíme za to, že Německo bylo uznáno za evropský a jednotný stát a tím byla zodpovězena 'německá otázka'," řekl dále prezident.

Kohl byl podle Steinmeiera výjimečným politikem a Německo mělo štěstí, že mu v rozhodující době na přelomu 80. a 90. let vládnul „s odvahou, rozhledem a vůdčí silou". Vyzdvihl také Kohlovy zásluhy o evropskou integraci. Ve snaze o sjednocení Evropy jej pohánělo heslo: „Už nikdy víc válku." Kohl poznal, že Německu se nemůže dařit bez Evropy, řekl Steinmeier. "Jeho dílo přetrvá," dodal.