Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok u londýnské mešity je vyšetřován jako terorismus, motiv útočníka je nejasný

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn - Britské úřady vyšetřují incident nedaleko mešity v londýnské části Finsbury Park jako teroristický útok. Všechny oběti jsou muslimové. Dva zranění se nacházejí ve vážném stavu. Co bylo motivem útočníka, je zatím nejasné.

"V myšlenkách jsem se všemi, kterých se dotkl tento odpudivý incident ve (čtvrti) Finsbury Park," uvedla britská ministryně vnitra Amber Ruddová. "Jsem v kontaktu s londýnskou policií, která potvrdila, že věc vyšetřuje její protiteroristická jednotka," dodala ministryně vnitra.

Ruddová podle britských médií svým výrokem reagovala mimo jiné na stížnosti, které zazněly například z úst předsedy postižené mešity ve Finsbury Park Mohammeda Kozbara. Ten si dnes ráno stěžoval, že "mainstreamová média" nebyla ochotna na rozdíl od dřívějších podobných činů v Británii od počátku hovořit o útoku u jeho modlitebny jako o teroristickém činu.

V noci na dnešek najel útočník dodávkou do davu muslimů nedaleko mešity ve čtvrti Finsbury Park na severu Londýna. Na místě po útoku zůstal jeden mrtvý a deset zraněných.

Co bylo motivem útočníka, je v tomto okamžiku stále nejasné. Na místě ale policie kromě 48letého muže, který najel dodávkou do davu a kterého zadrželi přímo lidé na ulici, nikoho jiného nezadržela.

Zranění utrpělo při činu celkem deset lidí, dva byli ošetřeni na místě, osm jich záchranáři převezli do nemocnice. Podle Basua jsou dva zranění ve velmi vážném stavu.

Basu rovněž upozornil, že policie musí teprve zjistit, zda smrt muže na místě činu souvisí s útokem. "K útoku došlo v okamžiku, kdy muž na místě už dostával první pomoc, bohužel ten muž zemřel," uvedl Neil Basu. "Jakékoli příčinné spojení mezi smrtí a útokem bude předmětem vyšetřování. Je příliš brzy na to říci, zda smrt byla výsledkem útoku," dodal.

Témata:  auto vjelo do chodců před londýnskou mešitou Velká Británie terorismus Londýn policie Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy