Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU se i přes brexit musí starat o svojí budoucnost, myslí si Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) zaujala smířlivější postoj k brexitu a věří, že se vyjednávání ponesou v dobré atmosféře. Zbylá část unie by se podle ní ale měla starat i o vlastní budoucnost.

"Nebezpečí vyjednávání o vystoupení Británie spočívá v tom, že se nebudeme dostatečně starat o vlastní budoucnost," uvedla Merkelová na výročním sněmu špiček německého průmyslu v Berlíně.

Kancléřka znovu zopakovala, že si i do budoucna přeje přátelské a úzké vztahy z Británií, zároveň je ale nutné hledět na zájmy 27 zbývajících členů EU.

V tomto kontextu připomněla nedotknutelnost čtyř základních svobod pohybu v rámci unie - pohybu osob, zboží, služeb a financí. "V dalších měsících uvidíme, jak se k tomu Británie postaví," poznamenala.

Ještě na konci dubna přitom Merkelová prohlásila, že si někteří lidé v Británii stále ještě dělají o brexitu iluze. Británie nebude mít po vystoupení z Evropské unie stejná nebo dokonce větší práva než ostatní členské země, zdůraznila tehdy.

Témata:  Angela Merkelová Brexit EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy