Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo vojenské dokumenty ze začátku druhé světové války

Kaťuša (Raketomet BM 13-16)
Kaťuša (Raketomet BM 13-16)
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo unikátní archivní spisy, ve kterých velitelé vojenských okruhů, jednotek a divizí popisují první střety sovětských a německých nacistických jednotek v roce 1941.

Zveřejněné materiály jsou výsledkem vyšetřovací komise vojensko-historického vedení generálního štábu sovětské armády. Ta se v roce 1952 věnovala popisu druhé světové války.

Komise položila generálům a maršálům pět otázek ohledně zahájení bojů. Ptala se je například, do jaké míry byly jednotky připraveny k vojenské pohotovosti nebo proč se velká část vojenského dělostřelectva nacházela ve výcvikových táborech.

Velitelé dále měli doložit, kdy přesně před očekávaným německým útokem 22. června 1941 byl vydán rozkaz k uvedení jednotek do vojenské pohotovosti a jaká opatření byla přijata. "Podmínky, za jakých naše jednotky vstoupily do války, popisují všichni účastníci prvních bojů jedním slovem 'neočekávané'," píše se v jednom z dokumentů.

Témata:  II. světová válka Rusko historie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy