Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár Grenfell Tower začal v ledničce, zemřelo nejméně 79 lidí

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn - Ničivý požár budovy Grenfell Tower v londýnské čtvrti Kensington z minulého týden si vyžádal přinejmenším 79 obětí. Oheň nebyl podle policie založen úmyslně a začal ve vadné ledničce.

Od oznámení poslední bilance obětí policii nikdo nenahlásil další pohřešované. Policisté se ale stále obávají, že nemají "úplný obrázek" o rozsahu tragédie. "Obávám se, že jich je víc," uvedla zástupkyně policie Fiona McCormacková k obětem. Z poškozené budovy už policisté podle ní vynesli všechna těla, která byla kompletní.

Podle britských médií žila řada lidí v domě nelegálně, proto mají strach přihlásit se úřadům. Londýnský starosta už apeloval na udělení amnestie takovým obyvatelům zničené budovy. McCormacková znovu vyzvala, aby se policii přihlásili všichni, kdo v době tragédie byli v budově, ať už z jakýchkoliv důvodů. "Naší prioritou je dozvědět se, kdo byl v Grenfell Tower. Nezajímají nás důvody lidí, proč tam byli," uvedla.

Policie dnes potvrdila dřívější informace médií, podle kterých požár způsobila vadná lednice. Šlo o lednici s mrazákem typu FF175BP, kterou vyrábí firma Hotpoint. Tento typ nebyl v minulosti označen za závadný a firma jej nestáhla z oběhu. Policie ve spolupráci s výrobcem spotřebičů provádí další testy. "Máme nyní odborné důkazy, že oheň nebyl založený úmyslně," uvedla zástupkyně policie.

Britský ministr obchodu a podnikání Greg Clark v reakci na prohlášení policie nařídil zkoušky dotčeného modelu chladničky, který se vyráběl v letech 2006 až 2009. Značku Hotpoint v Evropě a v Asii vlastní společnost Whirlpool. Ta uvedla, že plně spolupracuje s britskými úřady. Majitele svých chladniček typu FF175BP nebo FF175BG vyzvala, aby se s ní spojili. "Náš zármutek nad touto hroznou tragédií nelze vyjádřit slovy," dodal Whirlpool v prohlášení.

Média v uplynulých dnech spekulovala, že neobvykle rychlé šíření požáru budovou mělo na svědomí hořlavé obložení. Mezi obviněními z trestných činů, které by policie mohla v souvislosti s požárem vznést, by mohlo být i neúmyslné zabití. V souvislosti s požárem už policie zabavila dokumenty několika firem a organizací. Zabývá se i možným porušením bezpečnostních předpisů, zejména v oblasti protipožární ochrany.

Témata:  požár výškové budovy v Londýně Velká Británie Londýn policie Velká Británie

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy