Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit G20: Německo se bojí potyček, nechce v zemi Erdoganovy brutální bodyguardy

Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Foto: NATO

Berlín - Německo nechce, aby tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na summit G20, který se bude konat 7. a 8. července v Hamburku, doprovázeli někteří příslušníci jeho ochranky. Jde o bodyguardy, kteří se účastnili nedávné bitky v areálu turecké ambasády ve Washingtonu.

O víkendu o tom s odvoláním na anonymní zdroje informoval německý list Welt am Sonntag. Podle něj o svém postoji hovořila německá vláda na uzavřeném zasedání poslanců parlamentu.

Německé tajné služby se obávají, že během summitu může Erdoganova přítomnost vyvolat demonstrace. Nelze přitom vyloučit srážky prezidentových stoupenců a odpůrců z řad pravicových a levicových organizací, příslušníků turecké menšiny či reprezentantů kurdských kruhů.

V květnu se podobná demonstrace odehrála před washingtonskou rezidencí tureckého velvyslance v USA, kam přišli proti Erdoganovi protestovat turečtí Kurdové. Strážci Erdogana a další členové jeho doprovodu zasáhli tak brutálně, že bylo zraněno 11 osob.

Témata:  Summit G20 Turecko Německo Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy