Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaký bude dopad Nord Streamu 2? Podle Ukrajiny katastrofální

Ropa, ilustrační fotografie
Ropa, ilustrační fotografie
Foto: Seriál Následky, stanice Spektrum

Paříž/Kyjev 26. června (ČTK) - Ukrajina naléhá na Evropskou unii, aby ještě před začátkem výstavby ropovodu Nord Stream 2 žádala od Ruska více záruk energetické bezpečnosti.

Agentuře Reuters to dnes v Paříži řekl ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin. Nový plynovod podle něj může mít katastrofální důsledky pro energetickou bezpečnost EU, která se stane závislou na jednom zdroji.

Nord Stream 2 rozšíří stávající plynovod, který přivádí zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Projekt, který umožní až dvojnásobně zvýšit dodávky ruského plynu do EU, však vyvolal spory i v rámci EU.

Zatímco Německo společně s dalšími státy na severu Evropy projekt podpořily, východní země a Pobaltí se obávají zvýšené energetické závislosti na Rusku a podkopání role Ukrajiny jakožto tranzitní země.

"Potřebujeme jasné záruky, že jakýkoliv vývoj nenaruší energetickou bezpečnost Ukrajiny a dodávky plynu. To je pro nás zásadní," řekl Klimkin. Dodal navíc, že současné podmínky neumožňují Ukrajině zahájit s Ruskem smysluplný dialog.

Témata:  plynovod Nord Stream Ukrajina ropa

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy