Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO posílí svou nebojovou misi v Afghánistánu, oznámil Stoltenberg

Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Brusel - Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes oznámil, že Severoatlantická aliance posílí svou stávající poradní a výcvikovou misi v Afghánistánu. Počty svých vojáků zvýší i země mimo alianci, které se na operaci podílí, například Austrálie.

Poté, co vojenští představitelé aliance požádali o několik tisíc dalších vojáků, slíbilo dodatečné příspěvky do operace už 15 zemí. Stoltenberg čeká oznámení ještě od dalších států. "Nadnárodní teroristické skupiny, které v Afghánistánu operují, jsou hrozbou pro nás v západní Evropě a jsou hrozbou pro existenci afghánského státu," prohlásil při příchodu například britský ministr obrany Michael Fallon. Britové podle něj ke stávajícím přibližně 13.500 vojákům mise dodatečně pošlou další necelou stovku lidí.

Stoltenberg dnes zdůraznil, že úkol operace se nemění - nejde o bojové akce, ale o výcvik a podporu afghánských sil. "Nebojujeme, pomáháme Afgháncům bojovat a převzít plnou odpovědnost za vlastní zemi," řekl.

Podle Stoltenberga je však zřejmá spojitost mezi děním na bitevním poli a možnostmi afghánské vlády dohodnout politické řešení konfliktu. Posílená mise by měla Afgháncům umožnit "zlomení patové situace," řekl novinářům šéf aliance.

NATO podle něj vidí potřebu dodatečné podpory ve třech oblastech. V první řadě při rozšiřování schopností speciálních sil. "Jsou profesionální a v boji proti Talibanu mají výraznou roli. Teď hledáme způsob, jak je dál posílit," řekl Stoltenberg. Druhou oblastí je podpora rozvoje afghánského letectva, na tom se v Kábulu podílejí také čeští vojáci. Třetí oblastí, kde chce NATO dělat víc, je výcvik a vzdělávání afghánských vojenských velitelů.

Od amerického ministra obrany Jamese Mattise dnes Stoltenberg konkrétní čísla nečeká. "Ale vyměníme si názory, zhodnotíme situaci v Afghánistánu a vymyslíme, jak můžeme společně - včetně USA - misi posílit a zajistit, že máme dostatečné počty," uvedl. Američané zvažují poslat do Afghánistánu několik tisíc dodatečných vojáků. Proti tomu se nedávno ohradil Taliban a pohrozil vyostřením občanské války. Nevyloučil ani novou bitvu o Kábul.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg Afghanistán

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy