Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová před poslanci nepřímo kritizovala Trumpa kvůli obchodu i klimatu

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Kancléřka Angela Merkelová dnes před poslanci nepřímo kritizovala některé plány amerického prezidenta Donalda Trumpa. Kdo věří, že problémy dnešního světa vyřeší izolacionismem a protekcionismem, ten se dle šéfky německé vlády hluboce mýlí.

"Boj proti klimatickým změnám, ohrožení mezinárodním terorismem, šance, které přináší globalizace a digitalizace, příčiny uprchlictví a migrace; žádná z těchto výzev se dnes nezastaví před hranicemi," prohlásila Merkelová, podle níž je výzvy současného světa možné zvládnout jen společně.

Kritika izolacionismu a protekcionismu ze strany německé kancléřky, kterou poslanci ocenili potleskem, mířila podle všeho na Trumpa, který opakovaně hovoří o tom, že by se USA měly zaměřit především na sebe. "Jsem přesvědčena, že protekcionismus není řešení, škodí všem zúčastněným," podotkla Merkelová.

Také její slova o klimatických změnách se pravděpodobně týkala amerického prezidenta. Pařížskou dohodu o klimatu je podle Merkelové třeba naplnit, protože "víme, že změny klimatu jsou jednou z největších výzev lidstva, (že jsou) existenciální výzvou pro všechny lidi na světě". "Nemůžeme a nebudeme čekat na to, až se i ten poslední člověk na světě nechá přesvědčit vědeckými poznatky o změnách klimatu," prohlásila kancléřka.

Šéfka německé vlády očekává, že rozdílné názory na klimatické změny se projeví i na červencovém summitu G20 v Hamburku, přesto chce ale jednání o nich vést tak, aby naplnila cíle pařížské dohody. O možnosti dohodu vyjednat nově, mluvil nedávno právě Trump, který je známým skeptikem, pokud jde o klimatické změny. V minulosti dokonce uvedl, že si tento koncept vymyslela Čína, aby poškodila Spojené státy.

Dnešní slova Merkelové do jisté míry navázala na kancléřčino květnové prohlášení, že už se Evropa nemůže plně spoléhat na ostatní a musí se více spoléhat na sebe. Právě Evropu a Evropskou unii Merkelová označila v podstatě za příklad dobře fungující spolupráce. Vyjádřila přesvědčení, že EU je po rozhodnutí o brexitu jednotnější než dříve. Poznamenala také, že zbývajících 27 zemí je na vyjednávání o vystoupení Británie z unie výborně připraveno. Neměly by se ale soustředit jen na brexit, ale především na svou vlastní budoucnost, míní.

Témata:  Angela Merkelová Donald Trump Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy