Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud rozhodl: Ve věci vraždy Němcova odsoudil pět Čečenců

Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Foto: Reprofoto ABCNews

Moskva - Pět Čečenců bylo shledáno vinnými z vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova. Rozsudek bude vynesen později, mohou dostat až doživotní tresty.

Deset z dvanácti porotců dnes rozhodlo, že hlavní vykonavatel vraždy Zaur Dadajev je vinen. Další čtyři Čečence porota označila za spolupachatele.

Bývalého místopředsedu vlády z 90. let a kritika současného režimu v Rusku Borise Němcova zastřelili před dvěma roky v únoru. Pětice Čečenců se během vyšetřování k činu přiznala, u soudu však své výpovědi označila za vynucené.

Obžalováni jsou z "vraždy spáchané organizovanou skupinou ze zištných důvodů nebo na zakázku". Za to jim v případě prokázání viny hrozí až doživotní vězení. Podle šéfa ruských vyšetřovatelů Vladimira Markina byl tento zločin prokazatelně motivován slíbenou odměnou ve výši nejméně 15 milionů rublů (dnes téměř šest milionů korun).

Souzení jsou označeni za vykonavatele objednané vraždy. Organizátor, který je na útěku a podle vyšetřovatelů se ukrývá v zahraničí, na lavici obžalovaných nesedí. Znám není ani objednavatel. Advokáti pozůstalých jsou ale přesvědčení, že Němcovova likvidace byla dílem osob z nejbližšího okolí čečenského vládce a oblíbence Kremlu Ramzana Kadyrova, který už publikoval několik nenávistných útoků proti liberální opozici.

Témata:  Boris Němcov Rusko Čečensko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy