Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit NATO bude až v létě 2018, uskuteční se v Bruselu

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel - Další řádný summit Severoatlantické aliance se uskuteční příští rok v létě v Bruselu. Novinářům to po dnešní schůzce ministrů obrany zemí NATO řekl generální tajemník organizace Jens Stoltenberg.

Místo ani termín není překvapením. Diplomaté tuto možnost zmiňovali už letos v květnu, kdy se v Bruselu odehrála zatím poslední vrcholná schůzka nyní už devětadvacetičlenné aliance.

Letošní "minisummit" byl však setkáním mimořádným. Oficiálně byl svolán kvůli převzetí nové alianční centrály v Bruselu. Stal se však pro ostatní prezidenty a premiéry NATO především příležitostí k prvnímu setkání s novými prezidenty USA a Francie Donaldem Trumpem a Emmanuelem Macronem.

Předchozí řádná alianční vrcholná schůzka se odehrála loni počátkem července ve Varšavě. Po ní diplomaté probírali možnost uspořádat další řádný summit NATO v létě 2018 v Turecku. Nakonec dnes padlo rozhodnutí, že se lídři států a vlád zemí aliance sjedou do Bruselu.

Předpokladem zatím je, že v roce 2019 se uskuteční jubilejní slavnostní vrcholná schůzka NATO ve Washingtonu. Právě tam totiž byla 4. dubna 1949 aliance založena.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg Summit NATO

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy